Afbeelding
Foto: Nico van Ganzewinkel

Proef Vianen: alles wat je hartje begeert

Algemeen Fotoseries

VIANEN • In Vianen werd op zaterdag 3 september Proef Vianen, na twee stille coronajaren, weer gehouden. Horecaondernemers van Vianen gaven proeverijen, modezaken organiseerden modeshows én muziekkoren lieten zich van hun beste kant horen. Madelief Helmhout was erbij voor Het Kontakt en maakte dit sfeerverslag.

De Voorstraat van Vianen loopt al aardig vol als Proef Vianen om twaalf uur ’s middags van start gaat. De inwoners van Vianen hebben het evenement overduidelijk gemist in de afgelopen coronajaren. Sommige ondernemers zetten hun tent nog snel op, maar de geuren vanuit de tientallen tenten die al wél klaarstaan voor de dag vullen de straat. Overal vallen lekkernijen te proeven. Van versgebakken taarten tot oesters, en van verse smoothies tot hamburgers. Voor een muntje van 2,50 euro per stuk kunnen de Bourgondiërs alles proeven wat hun hartje begeert, onder het genot van gezellige muziek én een heerlijk zonnetje.

Ontzettend gezellig
Tussen alle eetkraampjes staan lange tafels waar de bezoekers rustig kunnen genieten van hun hapjes, of waar ze de schaduw kunnen opzoeken op deze warme zomerdag. Sander en Sylvia wonen sinds december afgelopen jaar in Vianen en smullen van een antipasto van de Italiaan en verse vleeswaren van de slager: “We vinden onze eerste Proef Vianen ontzettend gezellig! Vanmiddag krijgen we bezoek, maar misschien moeten we ze hier maar gewoon mee naartoe nemen!”

Proef Vianen is voor veel inwoners van Vianen inmiddels een bekend concept, maar deze editie trekt ook meer dan genoeg bezoekers van buiten de stad. Uit alle uithoeken van de provincie zijn mensen naar Vianen gekomen om eens te proeven van de verse carpaccio, bonbons en lekkere bieren die Vianen te bieden heeft. Voor de kleintjes is ook meer dan genoeg te proeven, er is zelfs een springkussen voor ze opgezet tussen alle hapjes door.

Modellen
Voor het eerst doen álle ondernemers van de Voorstraat mee aan Proef Vianen, niet alleen de horecazaken. ’s Middags vult de rode loper zich twee keer met modellen die de herfstcollecties van een aantal modezaken vertonen. Jolien, ondernemer van een winkelcafé op de Voorstraat, is initiatiefnemer om mensen op Proef Vianen niet alleen van eten, maar ook van de mode die Vianen te bieden heeft te laten proeven. Zo kan voor het eerst écht iedere zaak tentoonstellen wat ze te bieden hebben.

Voor de ondernemers van Vianen is deze dag dus de perfecte mogelijkheid om niet alleen de inwoners van Vianen, maar ook de dagjesmensen kennis te laten maken met hun concept en keuken. De meeste mensen doen dat onder het genot van een gin-tonic, biertje of wijntje, vanaf het moment dat de vijf in de klok zit. Veel bezoekers waaronder Olivia en Bram, worden op nieuwe ideeën gebracht: “We moeten toch echt vaker uit eten op de Voorstraat”, roepen ze met volle mond. Andere mensen zijn verrast als ze zien wat de zaken die ze normaal overslaan eigenlijk allemaal te bieden hebben, “deze ondernemer moet ik toch een kans geven, ik ga er volgende week gelijk eten.”

Mooie kans
De Voorstraat ziet zwart van de mensen wanneer het etenstijd is geworden. “Wat is het gezellig hier!”, roept bezoeker Gerrit. Voor Claudia, ondernemer van een nieuwe traiteur en wijnbar op de Voorstraat, is Proef Vianen een mooie kans: “Dit soort evenementen zijn echt van toegevoegde waarde om Vianen weer op de kaart te zetten na corona, maar ook om mezelf te laten zien aan mensen die mijn concept nog niet kennen.” Ook ondernemers die nog verlangen naar een plek op de Voorstraat geven Vianen een voorproefje van hun kookstijl. Omdat onderneming Moos bijvoorbeeld nog geen restaurant heeft kunnen openen, verkopen zij dit weekend specialiteiten uit het Midden Oosten om zichzelf te introduceren.

Als Proef Vianen om 20:00 uur volgens de planning is afgelopen, zijn de meeste bezoekers nog lang niet uitgeproefd. Mensen zoeken de terrassen op en nemen nog een drankje, onder het genot van de dj die ook nog even blijft draaien. Er staat nog een gezellige avond op de feestgangers te wachten. De ondernemers bouwen hun inmiddels grotendeels uitverkochte tenten af en lopen heen en weer tussen hun zaak en kraampje. Proef Vianen was wederom een groot succes voor de ondernemers, én voor de bezoekers.

Madelief Helmhout