• Wethouder Kees Taal en VIKO voorzitter Tessa Crone openen de nieuwe clubaccommodatie.
• Wethouder Kees Taal en VIKO voorzitter Tessa Crone openen de nieuwe clubaccommodatie. Foto: Henk Lammertink

VIKO opent nieuwe clubaccommodatie in Vianen

Algemeen Fotoseries

VIANEN • Twaalf jaar na de eerste oproep, om te komen tot een nieuwe clubaccommodatie, was daar eindelijk het lang verwachte moment dat voorzitter Tessa Crone van de in 1963 opgerichte Viaanse Korfbalvereniging (VIKO) afgelopen zaterdag de spiksplinternieuwe clubaccommodatie kon openen.

Tijdens haar toespraak memoreerde Crone de moeizame route om tot de realisatie van een nieuwe accommodatie te komen. De eerste gesprekken dateerde al van 2010, de offerte die daarop volgde was voor de club financieel echter niet haalbaar. Aansluitend werd een gezamenlijk initiatief gestart met Handbalvereniging Omega en MHC Hockey. Het kleine Omega haakte al snel af en ook de hockey trok zich terug. Het financiële plaatje bleek voor hun een te zware opgave.

Goed beheerd spaargeld
Crone: “We gaven de moet niet op. Een bouwcommissie startte gesprekken met aannemers en in december 2018 tekende VIKO voor de samenwerking met aannemer van Wiggen. Het ontwerpen en rekenen kon beginnen. Al snel bleek dat we het niet alléén financieel konden dragen en schakelde VIKO de toenmalige gemeente Vianen in. Helaas kregen wij ons verzoek niet op de agenda van laatste raadsvergadering en daardoor schoof onze aanvraag door naar de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. Jammer genoeg gaf dat een paar maanden vertraging, maar gelukkig heeft de raad, op basis van een meeverhuisde beleidslijn van Vianen, besloten bij te dragen aan de realisatie van de kleedkamers. Met het zeer goed beheerde spaargeld van VIKO en de gemeentelijke bijdrage konden we eindelijk aan de slag.”

In september 2021 ging het oude clubgebouw tegen de vlakte. VIKO kon tijdens deze periode, gelukkig gebruik maken van de oude kantine en kleedkamers van Omega. In april 2022 ontving VIKO de sleutel van de aannemer en konden vrijwilligers aan de slag om de puntjes op de i te zetten. Afwerken casco, bar timmeren, schilderen, bestraten en dergelijke werden allemaal in eigen beheer aangepakt.

Gas-loos gebouwd
Crone: “Ik ga geen namen noemen. Veel te bang dat ik iemand te kort doe. Wel wil ik nadrukkelijk de gemeente Vijfheerenlanden bedanken voor het laatste financiële zetje die het mede mogelijk maakte duurzaam te bouwen, dus gas-loos met gebruik van zonnepanelen en een warmtepomp.”

De aanwezige wethouder Kees Bel memoreerde in zijn toespraak dat de gemeente Vijfheerenlanden sport en bewegen belangrijk vindt voor de maatschappelijke ontwikkeling. Bel: “Het zichtbare bewijs dat sport verbindt en verbroedert, wordt straks geopend. Ik ben trots op de mensen van VIKO, die twaalf jaar het geduld hebben opgebracht om te knokken voor een nieuwe clubaccommodatie en in staat zijn gebleken zelfstandig voldoende middelen te reserveren. Wij zijn als gemeente blij dat wij deze gezonde en actieve vereniging hebben kunnen ondersteunen.”

Op deze zonovergoten dag knipte Tessa Crone, onder toeziend oog van wethouder Bel, een lint door die toegang gaf tot de kantine met de nieuwe naam ‘De Treffer. Spanning en trots zorgde voor een emotionele ontlading bij Crone toen zij, voor haar tomeloze inzet, bloemen en een geschenk van de leden mocht ontvangen.

Henk Lammertink