VHL Plein in bibliotheek Leerdam

LEERDAM/VIJFHEERENLANDEN • In de bibliotheek in Leerdam vindt komende donderdag 1 september een nieuwe editie van het VHL Plein plaats. Vanaf 19:15 uur kan men binnenlopen, het officiële programma start om 19:30 uur.

Tijdens een VHL plein wordt de gemeenteraad inhoudelijk bij gesproken over onderwerpen waarover later een besluit moet worden genomen. Daarnaast is het een plaats voor ontmoeting met inwoners. Vandaar ook dat de gemeente het VHL plein zoveel als mogelijk buiten een van onze gemeentehuizen organiseren.

Inspreekuur
Vanaf 19:30 uur houdt Gert Staal, directeur van de Bibliotheek Lek & IJssel, een voorlichting over de diverse activiteiten van de bibliotheek. Vervolgens is er vanaf 20:00 uur het inspreekuur voor inwoners. Dit inspreekuur vervangt de mogelijkheid om in te spreken tijdens commissievergaderingen. Wie gebruik wil maken van deze mogelijkheid dient zich voor 1 september om 19:00 uur aan te melden via griffie@vijfheerenlanden.nl..

Van 20:45 uur tot 22:00 uur zal het gaan over de omgevingsvisie, waarna er de mogelijkheid is tot napraten. Inwoners zijn de hele avond welkom om binnen te lopen. De gemeente Vijfheerenlanden hoopt op een hoge opkomst. De bibliotheek bevindt zich op Dr. Reilinghplein 3.


Fietser zwaargewond

AMEIDE • Op de kruising Tiendweg met de Aakerveldsesteeg in Ameide is dinsdag 23 augustus een fietser zwaargewond geraakt na een aanrijding met een auto. Het slachtoffer, een oudere man, is met onbekend letsel met spoed overgebracht naar het UMC in Utrecht. De auto raakte zwaar beschadigd en moest door een bergingsbedrijf werden afgevoerd. Hoe het ongeval kon gebeuren is nog onbekend. Verkeersspecialisten van de politie doen daar nog onderzoek naar.


Blauwalg in De Wiel in Asperen

asperen • De provincie stelt een waarschuwing in vanwege blauwalgen bij Recreatieplas De Wiel in Asperen. Uit metingen van Waterschap Riviereland is gebleken dat er blauwalgen in de zwemzone zijn geconstateerd. 

Hierdoor bestaat er een verhoogd risico op gezondheidsklachten. Onder invloed van wind kan er ophoping van de blauwalgen plaatsvinden in een gedeelte van het zwemwater. Dan ontstaat een groene of groenblauwe olieachtige laag die op het water drijft. Er wordt voor gewaarschuwd om niet door deze drijflaag heen te zwemmen en er geen kinderen in te laten spelen. Actuele informatie over de zwemwaterkwaliteit staat op www.zwemwater.nl. 

Mensen die een klacht of vraag over het zwemwater hebben, kunnen op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur bellen met het Provincieloket, tel. 026 359 99 99. Mailen kan naar: provincieloket@gelderland.nl.