• De plaquette.
• De plaquette. Foto: Nico Van Ganzewinkel

VIANEN • In Vianen is afgelopen zaterdag een een plaquette onthuld om voorvechtster van de vrouwenrechten, Joke Smit, te eren. De plaquette hangt bij Voorstraat 94, waar ze zelf heeft gewoond.

Smit werd dit jaar door de Historische Vereniging Land van Brederode al eerder in de schijnwerpers gezet vanwege de publicatie van haar dagboek over haar leven in de oorlogsjaren en onlangs gaf medestrijdster Hedy d’Ancona een lezing over haar. 

Plaquette
Naar aanleiding van het uitgebrachte dagboek heeft initiatiefnemer Henk Lammertink alles op alles gezet om in samenwerking met de Historische Vereniging en de gemeente Vijfheerenlanden een bronzen plaquette ter ere van haar op zaterdag 27 augustus, de geboortedatum van Joke Smit, te kunnen onthullen.

Smit heeft een deel van haar jeugd doorgebracht in Vianen aan de Voorstraat 94. 

Haar vader was hoofd van de Vrije School met den Bijbel welke ooit achter hun huis stond.

Dank
Henk Lammertink verzorgde afgelopen zaterdag een welkomstwoord en bood de huidige bewoners, Tim Koppers en Madieke Worell, een bos bloemen aan als dank voor hun medewerking aan dit geheel.

Tevens kwamen de voorzitter van de Historische Vereniging, Ralf Krämer, en de wethouder van Cultuur, John van der Velden, aan het woord. 

Geschiedenis
In bijzijn van familie van Joke Smit onthulde de wethouder samen met de Marga Visser, secretaris van de vereniging, het plaquette.

Op deze manier zal geschiedenis voor altijd zichtbaar blijven bestaan.

Ingeborg Al