• Gunhild van Maanen met haar kunstwerk van koperfolie.
• Gunhild van Maanen met haar kunstwerk van koperfolie. Foto: Mimi van Rossem

Expositie in Het Laantje van Van Iperen

leerdam • Een aantal kunstenaars uit Leerdam en de wijde regio gaan op zaterdag 10 en zondag 11 september een expositie inrichten in de prachtige tuin van kunstenares Gunhild van Maanen. Deze tuin is te vinden aan het Laantje van Van Iperen in Leerdam.

Aan de kunstexpositie onder de noemer ‘Kunst in het Laantje’ werken vijf kunstenaars mee. Naast het bijzondere werk van Gunhild, die zich bezig houdt met verschillende technieken van schilderen, het maken van mooie glasobjecten in combinatie met hout en bananenbladen en sinds kort ook werkt met koperfolie dat door speciale technieken unieke kunstwerken oplevert, zijn er ook werken te zien van keramiste Gerda van de Brug, schilderessen Ali Stekelenburg en Adelien Bakker en objecten van metaal gemaakt door Ad de Rouw.

Geen Open Atelier Route
Gunhild vertelt dat zij in overleg met de kustenaars heeft besloten deze expositie in haar tuin te houden, omdat de geplande Open Atelier Route, waarbij bezoekers langs verschillende ateliers langs gaan, dit jaar niet doorgaat. Gunhild: “Twee jaar kon vanwege corona de Open Atelier Route niet doorgaan. Wij hadden ons er erg verheugd om dit jaar weer ons werk aan bezoekers te kunnen laten zien tijdens de Open Atelier Route die gelijktijdig gehouden zou worden met de Glas- en Kunstdagen, die in het centrum en haven van Leerdam gehouden zouden worden. Maar vorige week werd bekend dat die niet doorgaan en dat ook de Open Atelier Route niet door gaat. Dus stelde ik voor aan de kunstenaars die ik ken om hun werk tentoon te stellen in mijn tuin.”

Fraaie tuin
Deze fraai aangelegde tuin, waar achterin het atelier van Gunhild staat, leent zich uitstekend voor een expositie. De kunstenaars richten allemaal hun eigen expositie in. Gerda van de Brug toont haar bijzondere kunstwerken van keramiek. Haar kunstzinnig handgevormde vissen, vazen en dieren vallen op door het kleurgebruik en vorm. De schilderijen van de Gorinchemse Adelien Bakker zijn voornamelijk portretten van mensen en dieren die doen denken aan het werk van de oude meesters.

Ali Stekelenburg maakt voornamelijk grote abstracte doeken, maar vindt ook het leuk om bloemen te schilderen. Bijzondere kunststukken van metaal gemaakt door Ab de Rouw laten zien dat je mooie kunst kunt maken met metaal afval. Touwtrekkers gemaakt van oude spijkers en nagels, een tang die met veel vakmanschap gevormd is tot een kunstwerk en insecten gemaakt van metalen materialen die hij tijdens het wandelen en fietsen op zijn weg vindt. De Rouw meld hierover: “Voor mijn objecten maak ik gebruik van allerlei soorten metaal. Soms nieuw, maar in hoofdzaak staat het hergebruik van materialen voorop. Deze materialen combineer ik ook graag met glas voor een aaibaar effect.” 

Verschillende vormen kunst
Natuurlijk zijn ook ook de werken van Gunhild zelf te bewonderen. Zij houdt zich bezig met het maken van verschillende vormen van kunst. Al 25 jaar maakt zij schilderijen met water gedragen olieverf. Ook met glas en hout maakt zij opvallende kunstwerken. Sinds kort maakt Gunhild schilderijen van koperfolie. Met gebruikmaking van bijzondere stoffen zoals maïzena en ammoniak levert dit bijzondere unieke kunstwerken op. Haar kunstwerken waren in het verleden ook te zien tijdens de Kustvierdaagse die door de grote kunstliefhebbers Sylvia Bosch en Antony Swiderski in partycentrum Het Dak werden georganiseerd. Gunhild vindt het jammer dat deze Kunstdagen niet meer door gaan, want iedere kunstenaar wil zijn werk toch wel graag tonen aan het publiek.

Iedereen is van harte welkom om onder het genot van een hapje en drankje de expositie ‘Kunst in het Laantje’ te bezoeken op 10 en 11 september tussen 10 en 18.00 uur. Adres: Laantje van, van Iperen 56 in Leerdam. Toegang is gratis. Ook bij slecht weer gaat de expositie door.

Mimi van Rossem