• DVS on Stage zorgt voor een uniek koralenconcert.
• DVS on Stage zorgt voor een uniek koralenconcert. Foto: aangeleverd

Stichting K&C viert feest in Grote Kerk

vianen • De Grote Kerk in Vianen gaat op 10 september swingen. Swingen van een dag vol muzikale klanken en unieke optredens. Met als afsluiting voor de eerste keer een heus koralenconcert. Dit alles wordt georganiseerd door Stichting Kunst en Cultuur Grote Kerk ten ere van hun 10-jarig bestaan. 

De stichting is op 2 april 2012 opgericht om niet kerkelijke activiteiten te organiseren in de Grote Kerk. En bestaat uit vier verschillende werkgroepen zoals exposities, verhuur, rondleidingen & historie en muziek uitvoeringen. Alle groepen zetten zich in om geld te generen voor het onderhoud van de kerk, een rijksmonument, en het graf van Reinoud de III van Brederode. Dat is ook de reden waarom Henk Klein Kranenburg vanaf dag één voorzitter van het bestuur van de stichting is. Hij is trots op de ruim 60 vrijwilligers die het keer op keer mede mogelijk maken om allerlei verschillende evenementen, exposities en optredens soepel te laten verlopen. “Het is van groot belang dat bijvoorbeeld het grafmonument levend gemaakt wordt en dat iedereen, gelovig maar ook zeker niet gelovige, toegang hebben tot dit pracht en praal. En dat de geschiedenis zichtbaar is."

Het muziekfestival van zaterdag 10 september is vrij van toegang. Vanaf 11.00 uur tot 17.00 uur vinden er acht verschillende optredens plaats, elk gedurende een half uur. Diverse gezelschappen en muzikanten uit de gemeente spelen moderne tot klassieke muziek. De dag wordt afgesloten met een uniek koralenconcert. Hiervoor zorgen orkest DVS on Stage uit Katwijk met achter het orgel Hugo van der Meij voor. Er zijn een beperkt aantal zitplaatsen beschikbaar voor het avondprogramma. Entree kaarten kunnen gratis opgehaald worden bij het Stedelijk Museum.

Sjaak van der Leij, één van de organisatoren van deze muzikale dag, ontving mede door zijn eigen muzikale netwerk binnen no-time verschillende aanmeldingen voor het dagprogramma. “Daar doe je het ook allemaal voor. Ik hoop dat we in de toekomst meer grotere concerten kunnen organiseren in de Grote kerk. Bijvoorbeeld met een groot mannenkoor.”

Leo Noordzij, die ook vanaf het begin in het bestuur zit, zal nooit 8 november 2018 vergeten. “We waren gevraagd of we in een hele korte tijd een dankdag voor de Pakistaanse Asia Bibi wilden organiseren, vanwege haar vrijlating. Haar gevluchte advocaat bevond zich op dat moment in Nederland en zou deze bijwonen.”