• Femke en René in de deuropening van hun monumentale pand.
• Femke en René in de deuropening van hun monumentale pand. Foto: Madelief Helmhout

Serie ‘bijzondere bewoners Vianen’: ‘We wonen hier heel mooi’

Algemeen

VIANEN • In de serie ‘Bijzondere Bewoners’ bezoeken we om de week een bijzonder huis in Vianen en omstreken. Femke van de Weerd en René Hoogstede wonen in een monumentaal pand  op de Voorstraat in Vianen. Het stel is al 22 jaar samen en samen hebben ze drie kinderen.

René: “Mijn moeder, Bep Hoogstede, heeft dit pand ongeveer zestig jaar geleden gekocht nadat ze jarenlang een deel van het pand had gehuurd voor haar winkeltje met borduurgaren. Samen met haar man Gerard, mijn vader dus, verbouwden ze het pand tot één groot woon- en winkelpand en runden ze babyspeciaalzaak ‘Elise’.”

“Mijn broer en ik zijn een paar jaar later in dit huis geboren. We groeiden hier op en hadden een ontzettend fijne en leuke tijd. Op een gegeven moment ging ik uit huis, mijn broer Erwin bleef thuis wonen bij onze ouders. Totdat ze allebei overleden een half jaar na elkaar in 2002. Toen moest er een beslissing genomen worden; houden we het pand waar mijn broer inmiddels herenmodezaak ‘House 1614 for men’ had opgezet, of verkopen we het?”

Vertrokken uit Apeldoorn
Femke: “We besloten te vertrekken uit ons mooie huis in de bossen van Apeldoorn om naar Vianen te verkassen. René’s broer hield de onderste verdieping voor zijn modezaak, terwijl wij erboven introkken. Er moest veel gebeuren, wat natuurlijk niet gek is voor een huis van 400 jaar oud. Maar niet alleen aan onderhoud was veel werk aan de winkel, ook moest ik dit huis dat al tientallen jaren in de familie van mijn man was, eigen maken. We hebben het helemaal naar onze smaak ingericht zodat het huis steeds meer als mijn plekje aanvoelt. Door het hele huis zie je nog oude muren, oude balken en schattige details zoals hele oude posters en de oude bordestrap. Veel van de oude constructies waren weggewerkt en dichtgetimmerd, maar die hebben we sindsdien allemaal weer tevoorschijn gehaald.”

Uitdaging
René: “Verbouwen is een uitdaging in een monumentaal pand. Je mag niet zomaar iets in de constructie veranderen, ondanks dat iets schots en scheef is. Maar dat is ook de charme van een monument. De verbouwing die we wél hebben mogen doen, was gelukkig zo minimaal dat dit huis praktisch onveranderd is sinds ik er geboren ben. Dat is natuurlijk heel bijzonder. Mijn broer heeft zijn modezaak ongeveer twintig jaar gehad, tot hij in 2014 besloot ermee op te houden. De winkelruimte heeft toen twee jaar leeg gestaan, Femke en ik konden maar niet bedenken wat we met die ruimte wilden. Verhuren aan een andere winkeleigenaar was geen optie met de jonge kinderen die we inmiddels hadden, dan renden ze de daar de hele dag rond omdat we een voordeur delen. Maar toen viel het kwartje.”

Kunstenaarsbenodigdheden
Femke: “We openden een winkel met kunstenaarsbenodigdheden, omdat René al jaren een groothandel in dat soort producten heeft. Ik sta twee dagen per week in de winkel, het is echt mijn domein. René regelt de voorraad voor in de winkel, en stiekem ook voor mijzelf. De winkel is voor mij namelijk ook half omgetoverd tot atelier. Ik ben graag creatief bezig, ik ben afgestudeerd als handvaardigheidsdocent, en ik heb daar nu dus een mooie plek voor ingericht waar ik aan de slag kan met schilderen, keramiek en boetseren.”

Niet snel weg
René: “We wonen hier heel mooi. Maar toch denk ik dat we het onze kinderen niet aan zouden doen om ze hier te laten wonen na ons, tenzij ze dat zelf willen natuurlijk. Zelf zouden we hier niet zo snel weg gaan. Ik zie ons hier nog jaren heel gelukkig wonen en de winkel runnen. We genieten volop van de ruimte en mogelijkheden van dit huis, samen met ons gezin en met de vele familie, vrienden en kennissen die we inmiddels hebben.”

Femke: “Er gaat gewoon zo veel geld zitten in onderhoud, waar je daarna niets meer vanaf ziet. We weten niet of we onze kinderen daar later zo’n plezier mee doen. Maar dat duurt gelukkig ook nog wel even.”

Door: Madelief Helmhout