• Lity van Hoboken met haar twee kinderboeken.
• Lity van Hoboken met haar twee kinderboeken.

Leerdamse schrijfster lanceert kinderboeken: ‘Beeldspelletjes helpen kinderen zich te uiten’

Algemeen

LEERDAM• Lity van Hoboken schreef de kinderboeken ‘Lisa is gewoon...anders’ en ‘Mijn Droomspeelboek’. Twee boeken met een verschillende insteek. 

Het eerste boek gaat over Lisa, een meisje dat gepest wordt op school. Lisa droomt ‘s nachts dat er allerlei dieren naar haar toe komen die haar kunnen verstaan en terugpraten. Het worden haar droomvrienden. Het tweede boek is interactief. Kinderen kunnen hun eigen draai geven aan de verhaaltjes van Lisa en maken zo hun eigen verhaal.

Prikkels
“Kinderen worden vandaag de dag blootgesteld aan ontzettend veel prikkels”, stelt Van Hoboken. “Er wordt op school veel van ze gevraagd en ze ontwikkelen zich op sociaal gebied. Daarnaast hebben bijvoorbeeld games een enorme invloed, maar ok de thuissituatie. Daaruit is dit idee ontstaan. Kinderen voelen namelijk al van alles en hebben vaak veel door, ook van spanningen in huis. Ze kunnen zich alleen nog niet goed uiten. Daar kan ‘Mijn Droomspeelboek’ bij helpen.”

“Ouders doen de fantasie van een kind soms af alsof het niet belangrijk is en niet bestaat, maar juist het tegenovergestelde is waar. Kinderen kunnen soms hun verhaal juist wel kwijt bij een fictief figuur, zoals een held/heldin of een fee, maar in dit geval: dieren.”

Zelf keuzes maken
In Mijn Droomspeelboek maken kinderen dus het verhaal af door zelf keuzes te maken, maar kunnen ze ook schrijven, tekenen en kleuren over hun belevenissen tijdens de ‘beeldspelletjes’.

Van Hoboken: “Kinderen kunnen op die manier hun ei kwijt. Wat papa of mama niet begrijpt, snap de beer of een ander dier uit de verhaaltjes misschien wel. Bovendien kunnen ouders zelf meedoen met hun kind, waardoor ze misschien tot nieuwe inzichten komen over hun kind. Sterker nog, ik zou het juist aanmoedigen dat ouders samen met hun kind aan de slag gaan.”

Beeldspelletjes
De afgelopen twee jaar heeft Van Hoboken met meerdere groepen ouders en kinderen sessies gehad, waarin men met de beeldspelletjes aan de gang ging. “En die werden ontzettend positief ontvangen”, aldus Van Hoboken.

“De afgelopen twee jaar zijn kinderen ook erg zwaar geweest door corona, dat vergeten mensen soms wel eens. De scholen werden tijdelijk gesloten en zo’n verandering heeft invloed op een kind. Ik heb tijdens de sessies gemerkt dat kinderen zich inderdaad konden uiten en dat ouders dingen leerden over hun kind.”

Van Hoboken is zelf een bevlogen aurareader en -healer en bovendien docent Intuïtieve Ontwikkeling en specialist op het gebied van communicatie met dieren. Ze is in te huren voor cursussen/sessies en hoopt bovendien dat scholen haar boeken willen aanschaffen voor leerlingen.

Lancering bij De Beren
De lancering bij De Beren start zondag om 14:00 uur op de bovenverdieping van het restaurant. Van Hoboken leest voor en er zal een beeldspel worden gedaan. De boeken zij verkrijgbaar bij Boek&Co. Eén van de boeken kost 24,95 euro, de boeken samen zijn 44,95 euro.