• Kees Bel bij kindcentrum Werelds in Vianen.
• Kees Bel bij kindcentrum Werelds in Vianen. Foto: Aangeleverd

Kennissessie voor werkgevers over mantelzorg: ‘Zorg dat mantelzorg bespreekbaar is’

Algemeen

VIJFHEERENLANDEN • Eén op de vier werkenden combineert een baan met mantelzorg. Meestal levert dat geen problemen op, maar het kan ook tot overbelasting leiden.

“Belangrijk is dat mantelzorg bespreekbaar wordt op het werk. Het moet een item zijn, waar mensen mee voor de dag durven komen”, stelt wethouder Kees Bel. Hij roept werkgevers dan ook op de kennissessie ‘Werk en mantelzorg: zo organiseer je dat slim in je organisatie’ bij te wonen. Deze vindt plaats op donderdag 15 september 2022 van 10.00 tot 12.00 uur op Glaspark in Leerdam.

Klimaat
Het zorgen voor een naaste kan soms op zichzelf al zwaar zijn.

Bel: “Dan gaat het niet alleen over de taken die je op je neemt, maar ook de zorgen die je kan hebben over die naaste. Dat zijn geen zaken waar je makkelijk over praat met je werkgever of je leidinggevende.”

“Wat voor gevolgen heeft dit bijvoorbeeld voor je perspectief in het bedrijf, als de werkgever twijfelt over je inzetbaarheid? Maar het is niet goed als werknemers stress ervaren om bijvoorbeeld op tijd op het werk te zijn, terwijl dit ook opgelost kan worden door ’s middags een halfuurtje door te werken.”

Bel pleit dan ook voor een klimaat waar werknemers over hun rol als mantelzorger kunnen praten. “Regelgeving, zoals een paragraaf in een CAO, is natuurlijk een goede basis, maar verandert niet het klimaat in een bedrijf. Het startpunt is dat je het op je werk durft aan te kaarten.”

Werkvloer
Aandacht voor mantelzorg is niet alleen een zaak van de werkgever. “Ook de werkvloer, de collega’s spelen een rol,” benadrukt Bel. “Als zij weten wat er thuis of in de familie speelt, zal een collega makkelijker bijspringen om een dienst over te nemen of dat overleg bij te wonen.”

Kennissessie
Veel werkgevers hebben inmiddels speciaal beleid vastgesteld voor de mantelzorgers in hun bedrijf. “Dat is mooi,” vindt Bel. “Maar of je als werkgever meteen beleid op moet stellen, is misschien nog iets te veel gevraagd. Zo’n kennissessie kan al heel waardevol zijn.”

“Ze krijgen tips mee hoe mantelzorgers te herkennen, welke vragen je kunt stellen en hoe hen te ondersteunen. Als dat de aanzet is voor mantelzorgvriendelijk klimaat binnen het bedrijf, is dat al heel mooi. Leidt dat tot beleid, nog beter.”

Praktische info
De kennissessie is maandag 12 september van 10.00 tot 12.00 uur bij Glaspark, Bruininxdeelsekade 4 in Leerdam. Voor meer informatie bel 0345 - 63 73 63 of mail naar info@mantelzorgvhl.nl.

Voor deelname aan de kennissessie kan men zich aanmelden op: www.samendoen.expert/professionals. Er zijn geen kosten aan verbonden.