• Organist Johan de Leeuw achter het orgel.
• Organist Johan de Leeuw achter het orgel. Foto: Mimi van Rossem

Orgelconcert in Schoonrewoerd

schoonrewoerd • Tijdens de Monumentendag die dit jaar op 10 september wordt gehouden, is in de Gereformeerde Kerk in Schoonrewoerd tijdens een bijzonder kerkorgelconcert te beluisteren. Een aantal organisten, die regelmatig de kerkdienst begeleiden, gaan tussen 13.30 en 17.00 uur het kerkorgel bespelen. Ieder met zijn eigen muziekkeuze. 

Het initiatief voor ‘Organisten in Concert’ kwam van de werkgroep die zich binnen de kerk inzet voor het project ‘Water for Live’. Werkgroeplid Janet de Zeeuw vertelt hierover: “Wij zetten ons al een paar jaar in voor dit waterproject in Tanzania, omdat wij willen laten zien dat er in onze kerk meer gebeurt dan bidden, zingen en naar de preek luisteren. Inmiddels hebben we al een aantal acties gehouden om geld in te zamelen voor dit project. Door het project Water for Life worden in samenwerking met watermaatschappijen waterputten in Tanzania aangelegd. Dit vergroot de hygiëne en het welzijn onder de mensen die daar wonen en verder kunnen meisjes langer naar school omdat er ook verschoonkamers worden gebouwd waar zij zich kunnen verzorgen tijdens de menstruatieperiode. Ook hoeven vrouwen minder ver te lopen om water te halen waardoor er meer in het dorp gewerkt kan worden.” 

Onlangs vroeg de werkgroep aan de organisten of zij ook iets voor het project wilden doen. Daar hoefden zij niet lang over na te denken en stelden voor tijdens de Organistendag, die gelijktijdig met Monumentendag wordt gehouden, een concert te gaan verzorgen. Iedere organist gaat een half uur het orgel bespelen. Daarna heeft de werkgroep een aantal kunstenaars uit het dorp gevraagd of zij ook aan deze dag wilden meewerken door hun kunstwerken in de zalen van de kerk te hangen.

Dit alles resulteerde er in dat de Gereformeerde Kerk voor het eerst tijdens de Monumentendag haar deuren open zet. Zo krijgt iedereen de gelegenheid kennis te maken met deze kerk die in 1890 is gebouwd en de projecten waar de diaconie van de kerk zich voor inzet.

De kunstenaressen die deze dag hun werk tentoonstellen zijn: Anneke Flantua-van Daal, met haar olieverfschilderijen die in de Groene Zaal zijn te bewonderen, in de gele zaal komt werk van fotografe Angelique van Arkel en schilderijen gemaakt met verschillende technieken van Trudi Middelkoop te hangen. In de oranje zaal zijn van wol gemaakte kunstwerken van wolvilten kunstenaressen José Zijderveld en Truus Bonouvrié te zien. Aan het orgelconcert werken de organisten Johan de Leeuw, Adri van Beuzekom, Eduart Bos, Wim Konijn, Wilbert de Jong en Jan Boerwinkel mee.

Speciaal orgel
Johan de Leeuw bespeelt al 45 jaar het orgel dat in 1961 door de firma Fonteyn van Gaalen uit Amsterdam is gebouwd. De Leeuw weet veel over de kerk en het orgel te vertellen. Hij vertelt met veel enthousiasme: ”De kerk is in 1890 gebouwd. De eerste 20 jaar had de kerk geen orgel, maar werden de diensten begeleid door een voorzanger. In 1909 besloot de kerkenraad tot de aanschaf van een orgel over te gaan. Dit werd een gebruikt orgel van de Remonstrantse Broederschap uit Dordrecht. Al snel bleek dat dit orgel veel onderhoud nodig had dus in 1922 werd besloten om toch maar een nieuw orgel te kopen. Toen in de jaren 50 bleek dat ook dit orgel veel onderhoud nodig had, heeft het kerkbestuur in 1959 besloten, nadat bleek dat het orgel opknappen weggegooid geld zou zijn, om een nieuw orgel speciaal voor deze kerk te laten bouwen. Dit orgel koste destijds 15.000 gulden. Net zoveel als dat wat een gemiddeld huis in die jaren kostte.” Dat dit orgel van zeer goede kwaliteit is en een bijzonder mooie klanken klavier heeft laat De Leeuw horen door tijdens het interview enkele stukken te spelen. Het orgelconcert wordt op 10 september gegeven tussen 13.30 tot 17.00 uur en is gratis te bezoeken. Maar de werkgroep Water for Life hoopt wel dat bezoekers vrijwillig iets doneren.

Mimi van Rossem