Eén van de vele gebouwde hutten.
Eén van de vele gebouwde hutten. Foto: Nico Van Ganzewinkel

Plezier tijdens Vakantie Doe Dagen Vianen

vianen • Voor het vijfde jaar op rij organiseerde Bewonersorganisatie Monnikenhof Vianen, ofwel BOM Vianen, vorige week de Vakantie Doe Dagen. Drie dagen lang haalden kinderen van zes t/m twaalf jaar oud alles uit de kast om een hut in elkaar te timmeren van oude pallets. De prijs: eeuwige roem én een gegrafeerde hamer.

175 kinderen uit Vianen hebben zich op de vroege donderdagochtend verzameld op een open veld in de Monnikenhof, om de tweede dag van de Vakantie Doe Dagen in te luiden. De houten hutten waar de kinderen een dag eerder aan zijn begonnen toren boven iedereen uit. In groepen timmeren de kinderen hard door aan hun houten constructies om op de laatste dag, vrijdagmiddag, de winst binnen te halen. De groep kinderen die de meest originele hut wist te bouwen zal door de jury namelijk aangewezen worden als winnaar.

Van deelnemer naar vrijwilliger
Er klinkt oorverdovend getimmer en gezellige muziek als vrijwilligers plantjes uitdelen om de hutten van binnen mee op te fleuren. Suus (13) en Jasmijn (14) hebben hun handen vol aan de kinderen om deze drie dagen onvergetelijk voor ze te maken. Suus: “Afgelopen jaren maakte ik zelf een hut met mijn vrienden en vriendinnen, maar dit jaar werd ik te oud dus help ik de andere kinderen als vrijwilliger.” Ook luiden jonge vrijwilligers een nieuwe trend in: ze beschilderen zichzelf. Sommige kinderen kladderen zichzelf ondertussen liever onder met verf dan dat ze hun hut ermee versieren.

Niet alleen kinderen en vrijwilligers vullen het veld in Vianen, er zijn ook een aantal (groot)ouders komen kijken. “Op vrijdag komen alle ouders bij elkaar voor de prijsuitreiking, maar ik kom elk jaar toch graag even kijken bij mijn kleinkinderen”, vertelt oma van twee deelnemers, Christa Baauw (75). “Je ziet aan de kinderen dat ze het ontzettend naar hun zin hebben, ze staan elk jaar te springen om weer mee te mogen doen. Wij zijn ook enorme voorstander van deze Doe Dagen, omdat ze heerlijk buitenspelen en eindelijk eens wat minder tijd voor een scherm doorbrengen.”

Waar het op woensdag nog dagdelen regende, schijnt er op donderdag een lekker zonnetje. Al geven veel kinderen toch de voorkeur aan de regen van gister. “Ik vind het maar warm”, deelt één van de kinderen. Kinderen zoeken verkoeling in hun hutten en kunnen zoveel water en limonade bij de vrijwilligers halen als we willen. Kinderen die het timmeren halverwege de dag wel gezien hebben kunnen iets anders doen. Zij kunnen terecht bij hoofd van het knutselen, Magdi: “De kinderen kunnen hier vandaag stenen beschilderen, porseleinen servies versieren of kleurplaten maken wanneer ze het timmeren even zat zijn.” Ook worden er grote groepsspellen georganiseerd na de lunch. Vandaag op het programma: paintballen en lasergamen.

Ieder jaar een feestje
Henk Knol, voorzitter van BOM Vianen, organiseert de Vakantie Doe Dagen al vijf jaar op rij. “Ik geniet ervan om te zien hoe gelukkig deze dagen de kinderen maken.” Achter de Vakantie Doe Dagen schuilt veel werk, maar de organisatie weet er elk jaar weer een feestje van te maken. “Dit jaar helpen 40 vrijwilligers ons mee om dat te realiseren. Oud-deelnemers maar ook veel ouders dragen hun steentje bij, al waken we ervoor dat ouders niet te veel meehelpen met het bouwen van de hutten.”
De Vakantie Doe Dagen zijn gratis. Knol: “We vinden dat ieder kind mee moet kunnen doen en willen geen onderscheid maken tussen de kinderen en de inkomsten van hun ouders. Daarnaast hebben we dit jaar een paar deelnemers en vrijwilligers die gevlucht zijn uit Oekraïne. Het is heel bijzonder dat wij ze zo’n gezellige midweek kunnen bieden.”

Nog uitgebreider
Wat gebeurt er eigenlijk met de hutten ná de Vakantie Doe Dagen? Knol: “Op de dag na de grote finale van vrijdagmiddag worden de hutten gesloopt en weggehaald van het veld. Volgend jaar mag het feestje weer opnieuw beginnen. En als het allemaal mogelijk is vieren we de Vakantie Doe Dagen hopelijk nog uitgebreider dan dit jaar!”

Madelief Helmhout