• Afscheidsdiner in De Ponthoeve.
• Afscheidsdiner in De Ponthoeve. Foto: Henk Lammertink

PCOB Vianen stopt per januari 2023: ‘We wilden het bestuur al jaren verjongen’

Algemeen

VIANEN • De PCOB afdeling Vianen stopt, met ingang van 1 januari 2023, met hun activiteiten. Bestuursleden Albert Postma en Wim van der Jagt kunnen hun teleurstelling nauwelijks onderdrukken als zij vertellen dat het bestuur dit besluit, na lang wikken en wegen, aan de leden hebben moeten voorleggen. 

Voorzitter Albert Postma vertelt dat de Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB) een beweging is die opkomt voor de senioren. Christelijk geïnspireerd wil de PCOB bijdragen aan een stevige positie van senioren in de samenleving. Voor een aantal mensen in 1988 dé motivatie om ook in Vianen een afdeling op te richten van de PCOB. 

Secretaris Wim van der Jagt vult aan dat er eigenlijk twee soorten leden zijn. Leden die het lobbywerk richting politiek en andere beleidsbepalende organisaties omarmen en leden waarbij de gezelligheid van het samenzijn bij allerlei lokale activiteiten voorop staat. 

Bijeenkomsten
Postma: “Acht keer per jaar hadden wij een bijeenkomst en één keer per jaar gingen we een dagje uit. Bij zo’n bijeenkomst nodigden wij dan vaak een gastspreker uit. Onze jaarlijkse busreis en Kerstbrunch werden ook als jaarlijkse hoogtepunt beschouwd.

Van der Jagt: “Ook op het maatschappelijk vlak boden wij ondersteuning. Vragen op het terrein van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning of het invullen van de jaarlijkse belastingaangifte gingen wij niet uit de weg.” 

De klad erin
Postma: “Maar dan komt de klad erin. We willen het bestuur al jaren verjongen, de meeste bestuursleden zijn al ver boven de tachtig. Vanuit de leden melden zich helaas geen kandidaten. Dat is ook niet gek: 72 procent van onze leden zijn immers ouder dan vijfenzeventig jaar. Daarnaast zijn door twee jaar corona veel leden weggevallen. Tijdens deze periode werd de binding ongemerkt losser. Dat ons ‘clubhuis’ aan het Klooster wegviel, hielp ook niet.”

‘We kunnen niet anders’
Van der Jagt: “In mei van dit jaar viel, na 34 jaar, het doek voor PCOB Vianen. We kunnen niet anders. Een derde van onze leden is weggevallen en er is nauwelijks aanwas. Als pleister op de wonde kunnen onze leden nog wel lid blijven van de landelijke organisatie. Als afsluiting zijn wij met de leden gaan eten in de Pannenkoekenboerderij De Ponthoeve. Werd het toch nog een soort van gezellig.”