• Patricia met drie van haar glazen wilde bijen.
• Patricia met drie van haar glazen wilde bijen. Foto: Aangeleverd

'Glas heeft zo veel mogelijkheden'

kedichem • 2022 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot 'Jaar van Het Glas'. En juist in dit jaar slaagde Patricia Lindeboom-Overdam uit Kedichem voor de hogere graad glaskunst aan het Instituut voor Kunst en Ambacht (IKA) in Mechelen. "Glas heeft zo ontzettend veel mogelijkheden." 

Creatief was Patricia altijd al. Zo heeft ze onder andere een achtergrond als grafisch vormgever en houdt ze zich veel bezig met schilderen en zeefdrukken. Maar wanneer ze met glas in aanraking komt is het alsof alles plots op zijn plek valt. "Ik kom oorspronkelijk met mijn man en kinderen uit Amsterdam, daar ben ik voor het eerst begonnen met het werken met glas. Zo'n vijf jaar geleden zijn we naar Kedichem verhuisd, waar we een grote tuin hebben met een grote schuur die ik gebruik als atelier. Vanaf het eerste moment dat ik werk met glas ben ik erdoor gegrepen, glas heeft namelijk zo ontzettend veel mogelijkheden. Ik vind dingen al snel vervelen, maar doordat je met glas zo veel kunt, heb ik dat hier helemaal niet mee. Je kunt glas fusen, een proces waarbij je stukken glas aan elkaar smelt, maar je kunt het bijvoorbeeld ook zeefdrukken en blazen."

Patricia besluit vijf jaar terug dat ze zich verder wil ontwikkelen in het werken met glas en schrijft zich in bij het Instituut voor Kunst en Ambacht in Mechelen, waar ze de hogere graad in glaskunst wil behalen. "En daar heb ik mijn echte passie gevonden: het werken met warm glas." Elke donderdag rijdt Patricia naar Mechelen, waar ze van 13:30 uur tot 22:00 uur les heeft en zich naar hartenlust mag uitleven met glaskunst. 

Alle technieken samen
Afgelopen maand, vijf jaar later, is Patricia klaar met de opleiding. Ze studeert cum laude af en krijgt volop lof van haar beoordelaars over haar eindopdracht. Wie de acht levensgrote wilde bijen van glas ziet waaruit die eindopdracht bestond, kan niet anders als het met de beoordelaars eens zijn. "Bij deze eindopdracht kwamen alle verschillende technieken samen en volgens de docenten heb ik laten zien dat ik die allemaal goed uit kan voeren. Zo heb ik de koppen en de achterlijven geblazen in een mal. De stekels die je ziet tussen de kop en het achterlijf heb ik gerecycled uit bierflesjes, hiervoor moest ik weer een ander apparaat gebruiken. Op de vleugels ben ik misschien nog wel het meest trots. Ik heb druppels glas gegoten en ze vervolgens geplet tot vleugels. Het lastigste was om de fijne structuur erin te krijgen, ze zijn namelijk niet glad. Verder zijn de poten van staal, die heb ik moeten lassen."

Patricia heeft de acht bijen in zo'n drie weken gemaakt. Weken waarop werkdagen regelmatig langer waren dan acht uur. Patricia heeft er niet zomaar voor gekozen om bijen te maken, er zit een verhaal aan vast. De acht bijen worden namelijk tentoongesteld met behulp van een kooi. Binnen de kooi ligt één bij dood op zijn rug. Er zitten of hangen een aantal bijen op de randen van de kooi en er zijn bijen actief buiten de kooi. "Het is een dubbelzinnige verwijzing", legt ze uit. Het gaat niet goed met de wilde bij en dat terwijl het dier cruciaal is voor onze biodiversiteit. De bij binnen de kooi is dood, buiten de kooi zijn de bijen levend. Het is een parellel met de mens. Als we binnen bepaalde kaders blijven denken, lossen we het probleem niet op. Als we buiten de lijntjes durven kleuren, komt een samenleving tot bloei. Of zoals in mijn werk: buiten de kooi vindt de kruisbestuiving plaats." 

De komende twee jaar gaat Patricia zich verder specialiseren in Mechelen. "Niet in de laatste plaats, omdat ik het veel te leuk vindt om op deze manier met glas te blijven werken. En buiten de opleiding is het lastig om een plek te vinden waar je kunt werken. Er zijn wel plekken, maar het kost veel geld om gebruik te maken van de ruimtes en apparatuur. Ik overweeg toch om hier zelf mijn eigen werkplaats te maken, waar ik alles kan doen. Het is ook mijn doel om volledig de kost te kunnen verdienen met mijn eigen werk."

Patricia geeft ook workshops bij haar eigen huis. Meer informatie hierover is te vinden op haar website. 

q  www.alapatricia.nl

Gertjan den Ouden