• Lotte Veth-Van Putten met haar vader en dochter.
• Lotte Veth-Van Putten met haar vader en dochter. Foto: Aangeleverd

Excelsior Hagestein klaar voor de toekomst

hagestein • Vanwege corona kon ook Muziekvereniging Excelsior Hagestein lange tijd niet bij elkaar komen om muziek te maken. Nu dat wel weer kan wil de 101-jarige vereniging stappen maken. "Excelsior Hagestein staat volop in bloei."

Dat vertellen voorzitter Lotte Veth-Van Putten en secretaris Jolanda Schabbing. Die laatste vertelt: "We hebben op dit moment 35 spelende leden en een leerlingenorkest wat bestaat uit negen kinderen. We hebben jarenlang geen leerlingenorkest meer gehad, dus met het feit dat we dat nu wel weer hebben, zijn we heel blij. Die jonge leden komen mede voort uit het VHL Collectief. Alle muziekverenigingen uit de gemeente zitten hierin en bieden lessen aan, aan basisschoolleerlingen. Zo vertegenwoordigt één van onze leden ons op de basisscholen De Ark, De Meester Vos  en Het Avontuur in Vianen, Hoef en Haag en Hagestein."

Bloeiende vereniging
Voorzitter Veth-Van Putten nam bovendien een cursus: in tien jaar naar een bloeiende vereniging. "Het sprak me direct aan", vertelt ze. "Gezellig en leuk is het altijd gebleven binnen de vereniging, maar we hebben een groot aantal leden die inmiddels een bepaalde leeftijd bereikt hebben. We willen ook graag nieuwe aanwas om toekomstbestendig te blijven. De lessen op de scholen helpen daarbij, maar we zijn ook in contact gekomen met een orkestcoach die ons hier heel goed bij heeft kunnen helpen. Op de cursus heeft ons ook geholpen bij het opstellen van een 'ondernemersplan', waarin we ook uiteen zetten wie we zijn en waar we voor staan."

Iedereen welkom
En waar staat de vereniging dan voor? Veth-Van Putten: "Bij ons is iedereen welkom, of je nou beginnend muzikant bent of al volop ervaring hebt. De stukken die we uitkiezen passen we ook aan, aan mensen hun niveau. We spelen zwaarder stukken van de ervaren muzikanten onder ons en eenvoudigere voor de beginners."

"Iedereen vindt het ook weer leuk om te repeteren, merken we aan de opkomst na corona. Bijna niemand zegt zomaar af. We hebben onlangs ook vier leden van tussen de 18 en 25 een optreden laten organiseren. Zij komen dan met een heel andere invulling van de avond dan wij oudere leden misschien zouden doen, maar dat maakt het juist lekker afwisselend. We hebben toen bijvoorbeeld ABBA en Robbie Williams gespeeld."

Op 26 november houdt Excelsior Hagestein een concert in samenwerking met de fanfare uit Lith. De verenigingen repeteren dan samen, doen een leuke activiteiten en treden 's avonds samen op in dorpshuis De Biezen in Hagestein. Hetzelfde gaat twee weken eerder, op 12 november, al gebeuren voor het leerlingenorkest van Excelsior. Zij werken dan samen met het leerlingenorkest uit Maurik. Meer informatie over de optredens volgt.

Gertjan den Ouden