Excursie naar de stad van de gebroeders De Witt

vianen/dordrecht • Op zaterdag 17 september houdt de Historische Vereniging 'Het Land van Brederode' uit Vianen een excursie naar Dordrecht, dit in het kader van het rampjaar 1672.

Waarom Dordrecht? De gebroeders Johan en Cornelis de Witt werden op 20 augustus van het Rampjaar 1672 in Den Haag vermoord door leden van de plaatselijke schutterijen. Beiden behoorden tot de bekendste Hollanders van hun tijd. Hun lichamen werden ernstig verminkt. Geen van de daders werd gestraft. De dubbele moord is één van de meest gedenkwaardige gebeurtenissen uit de geschiedenis van Nederland. De gebroeders De Witt komen beide uit Dordrecht, de oudste stad van Holland is het zeker waard bezocht te worden.

Tijdens het bezoek aan Dordrecht vindt er een stadswandeling plaats door het oude centrum. ’s Middags kan op eigen gelegenheid museum het Hof van Nederland worden bezocht. Een museum op de plek waar in 1572, tijdens de eerste Vrije Statenvergadering (Willem van Oranje) de basis werd gelegd voor de Vrijheid van Nederland en waar in 1618 de Synode van Dordrecht plaats vond (Maurits), die een einde probeerde te maken aan de godsdienstige controverses in de Republiek. Ook werd toen de opdracht gegeven voor een zo getrouw mogelijke vertaling van de Bijbel (Statenbijbel). Ook kan het Dordrechts Museum, een van de oudste musea van Nederland, met een zeer gevarieerde collectie van oude, moderne en hedendaagse kunst, worden bezocht. Ook het Dordts Patriciërshuis met een stel volledig ingerichte stijlkamers en de Grote Kerk is een bezoek de moeite waard.

Interesse? Aanmelden kan voor 1 augustus via secretariaat@landvanbrederode.nl. De kosten zijn 45 euro per persoon, dat is inclusief busreis, koffie/thee/gebak, rondleiding met gids en de lunch. De middag is ter vrije besteding.