Geen vluchtelingen in dorpshuis De Linde

meerkerk • De gemeente Vijfheerenlanden bracht in eerste instantie naar buiten dat het de sporthal van Dorpshuis de Linde in Meerkerk beschikbaar stelde als crisisnoodopvang voor vluchtelingen. De bedoeling was om vijftig tot zeventig vluchtelingen op te vangen tot 1 oktober. Een dag later ging het plan de prullenbak in, doordat het centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) het verzoek indiende om de 180 vluchtelingen uit Afghanistan, die momenteel worden opgevangen in Van der Valk in Vianen, langer onderdak te bieden.

Dat verzoek kregen we donderdag”, licht wethouder Van Maanen toe. “Wij hebben aansluitend de bevestiging gekregen dat dit wel meetelt bij de opgave voor de opvang van 225 vluchtelingen in de Veiligheidsregio Utrecht. Daarmee voldoen we als gemeente Vijfheerenlanden aan de doelstelling en kunnen de plannen voor Meerkerk van tafel. Het is niet meer nodig om op dit moment een extra locatie voor crisisnoodopvang in Vijfheerenlanden te realiseren. Hiervan kreeg ik officieel de bevestiging van het COA.” 

Kritiek op sociale media
Het initiële besluit om De Linde te gaan gebruiken voor de opvang van vluchtelingen leidde tot een storm van kritiek op sociale media. Eén van de rode draden: de boosheid dat na de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in het voormalige gemeentehuis in Meerkerk het gemeentebestuur van Vijfheerenlanden nu weer voor deze plaats kiest. ‘In Leerdam en Vianen wordt volop gebouwd. Wij krijgen alleen vluchtelingen als dank!’

‘Waarom weer Meerkerk?’, is één van de andere reacties. ‘We hebben al Polen in het AC hotel en Oekraïners in het gemeentehuis…Is er dan echt geen ruimte in Vianen of Leerdam? Of is dat te dicht bij onze ambtenaren?’ Een ander stelt: ‘Volgens mij vangen wij in Meerkerk al heel veel op? De gemeente Vijfheerenlanden is toch vele malen groter dan alleen Meerkerk?’ En: ‘Wreekt hier zich dat er geen Zederikkers meer in het college zitten? Helsdingen in Vianen en Het Dak in Leerdam waren betere locaties hiervoor.’

Opluchting bij Volley Meerkerk' 95
Bij volleybalvereniging Volley Meerkerk ‘95 heerst opluchting, nadat gisteren bekend werd dat er in De Linde toch geen 50 tot 70 vluchtelingen worden opgevangen. Voorzitter Yvonne Dalstra is blij, maar zet wel haar vraagtekens bij de handelswijze van de gemeente Vijfheerenlanden. “Wij moesten in de media vernemen dat Sporthal De Linde gebruikt ging worden voor de opvang van vluchtelingen”, vertelt Dalstra. “Dit leidde vanzelfsprekend tot de nodige onrust in onze bestuursapp. Pas later kregen we zelf ook een informatiebrief van de gemeente, waarin we uitgenodigd werden om met elkaar in gesprek te gaan.”

Drie kwartier voor de afspraak tussen het volleybalbestuur en de gemeente werd echter duidelijk dat de opvang niet doorging. Dalstra drong aan om het gesprek, met onder andere wethouder Ton van Maanen, wel door te laten gaan. Aan haar verzoek werd gehoor gegeven. “Ik wilde graag uitleggen wat de impact voor ons als vereniging zou zijn. Corona heeft namelijk al flinke gevolgen voor ons als zaalsporters gehad. De afgelopen maanden zijn we druk geweest om alles weer op poten te zetten en een duidelijke visie te ontwikkelen. We hebben gekeken naar wat we kunnen doen om jeugdleden aan te trekken en ook in bredere zin gekeken hoe we jonge kinderen aan het sporten kunnen krijgen. Dat hebben we zelfs voor een groot deel samen met de gemeente gedaan.”

Beledigend
Dalstra vond het met name belangrijk om in gesprek te gaan, zodat er bij een eventuele volgende keer niet meteen naar De Linde wordt gewezen. “De gemeente gaf aan dat men wel naar een alternatieve locatie voor onze activiteiten wilde kijken, dit zou dan in Vianen zijn geweest. Nadelige gevolgen zijn er dan echter altijd. Ik heb het als beledigend ervaren dat er niet voordat het besluit werd genomen met ons is gesproken. Hopelijk hebben we de gemeente nu alsnog wat meer inzicht kunnen geven in onze situatie.”

Geurt Mouthaan en Gertjan den Ouden