Boven van links naar rechts: Els Kamp, Arjan Bogerd, Musa Yildirim, Janny den Braber, Albert de Bruin, Johan Teuben, Coby Teuben, Gerard Hilte, Henk Blommers, Karel Meydam, Jacqueline Segeth, Arie Treuren, Floor Segeth, Ad van Maurik, Chris (achternaam niet bekend); Gehurkt, van links naar rechts: Henk Bartol, Ineke Rijneveld, Ilse Lebbink, Frieda Brouwer, Wim Haag, Arie Rijneveld.
Boven van links naar rechts: Els Kamp, Arjan Bogerd, Musa Yildirim, Janny den Braber, Albert de Bruin, Johan Teuben, Coby Teuben, Gerard Hilte, Henk Blommers, Karel Meydam, Jacqueline Segeth, Arie Treuren, Floor Segeth, Ad van Maurik, Chris (achternaam niet bekend); Gehurkt, van links naar rechts: Henk Bartol, Ineke Rijneveld, Ilse Lebbink, Frieda Brouwer, Wim Haag, Arie Rijneveld. Foto: Nico van Ganzewinkel

Wisselende omstandigheden voor Vierdaagse deelnemers uit de regio: ‘Het was qua temperatuur prima te doen’

Algemeen

NIJMEGEN/LEERDAM • Na twee zomers zonder Vierdaagse keken tienduizenden wandelfanaten vorige week reikhalzend uit naar de start van de 104e editie van het prachtige evenement in en rond Nijmegen. Daarom was er ook teleurstelling toen de organisatie twee dagen van tevoren besloot om de eerste etappe op dinsdag (richting Elst) te schrappen vanwege de te verwachten hitte (tot wel 40 graden). 

Voor Rob Boersbroek uit Culemborg was het totaal geen probleem. De Vierdaagse-debutant had zich goed voorbereid. Met duizend trainingskilometers in de benen was hij er helemaal klaar voor. Hij besloot op die eerste dag een eigen trainingsrondje te doen. 

“Uiteraard niet in Nijmegen, want dat had de organisatie dringend afgeraden. En dat moet je respecteren. Ik koos ervoor om in de buurt een 40 km loop te doen en heb daarvoor 2 etappes van het langeafstandswandelpad (LAW) Trekvogelpad gedaan: etappe 10 en 11 van Soest naar Austerlitz, vervolgens naar Maarn, Doorn en eindigend bij kasteel Sandenburg in Langbroek. De route loopt grotendeels door de bossen, waardoor het met de temperatuur prima te doen was.” 

Op eigen gelegenheid
Vijftig-kilometerwandelaar Arjan Bogerd besloot op dinsdag gewoon van start te gaan op de 50 kilometer, op eigen gelegenheid. Buiten de verantwoordelijkheid van organisatie om. “Voor mij was het schrappen van de dinsdag geen teleurstelling.” Hij startte om drie uur ‘s nachts, een uurtje eerder dan normaal. “Toch was ik gewoon om half twaalf binnen. En geen last gehad van de warmte.”

Arjan was zaterdagmiddag aanwezig bij de afterparty bij café ‘t Fonteintje in Leerdam, waar vooral Leerdamse deelnemers al jarenlang onder het genot van een hapje en een drankje hun wandelervaringen delen. Dit keer waren ruim twintig lopers aanwezig voor de gezamenlijke groepsfoto op het pleintje naast de Grote Kerk.

Coby Teuben (72) uit Everdingen was met haar 16e deelname één van de meest ervaren wandelaars binnen het gezelschap. De Vierdaagse is voor haar het sportieve hoogtepunt van het jaar. Ook zij vond het uiteraard jammer dat het evenement werd teruggebracht tot drie dagen. 

Verstandige beslissing
“Toch denk ik dat het een heel verstandige beslissing is geweest om de dinsdag te schrappen. Je moet niet wachten totdat iedereen neervalt. Want als er wat gebeurt, dan weet iedereen hoe het had gemoeten. En dan krijg  je als organisatie alle bagger over je heen.”

Manlief Johan (69, 4e deelname) is het daar helemaal mee eens. “Dat het de eerste dag niet doorging was vooral triest voor de horeca in Elst. Die kreeg opnieuw met een tegenslag te maken. Ze hadden massaal spullen ingeslagen om ons te verwelkomen en dan is het uitzonderlijk triest dat het weer niet doorging, maar je kunt er verder niks aan doen.”

Extra bijzonder
Wim Haag uit Leerdam (70) liep de tocht samen met Karel Meijdam en Henk Blommers. Hij nam vorige week voor de 15e keer deel aan het wandelevenement. “De Vierdaagse in Nijmegen is voor mij meer dan wandelen. Eén van mijn loopmaatjes had drie jaar geleden iets aan z’n hart. Voor hem was deze deelname extra bijzonder. Toen hij het bordje ‘Via Gladiola’ zag schoot hij helemaal vol.”

Haag was uiteraard erg teleurgesteld dat de eerste dag was gecanceld. “Je bent daar toch een heel jaar mee bezig met de voorbereiding.” Toch was hij het volledig eens met de beslissing van de organisatie. “Het was op dinsdag echt loeiheet. We hebben deze keer overigens heel wisselende omstandigheden gehad. Op woensdag nog steeds dertig graden, op donderdag de hele dag regen. En vrijdag was het eindelijk normaal weer. Ik heb overigens geen moeite om bij 30 of 32 graden te lopen.”

Loodzwaar
Ilse Lebbink uit Asperen, net als Wim Haag lid van de Leerdamse wandelsportvereniging Prins Bernard, had het loodzwaar. Ondanks dat ook zij alweer voor de zestiende keer van de partij was in Nijmegen. Ze liep de 40 kilometer. “Vanaf woensdag had ik al last van blaren. Maar ik heb het met doorzettingsvermogen wel volgehouden. Ik moet er nog even heel goed over nadenken of ik volgend jaar weer ga lopen.”

Toch was de editie van 2022 voor Ilse ook wel weer memorabel in positieve zin. “Ik ben geïnterviewd voor het tv-programma ‘Het gevoel van de Vierdaagse’ van KRO/NCRV”, meldt ze trots. “De andere dag herkende iedereen me langs de kant van de weg. Dat was toch wel heel erg leuk.”