• De locatie aan de Weesdijk wordt nu gebruikt als terras.
• De locatie aan de Weesdijk wordt nu gebruikt als terras. Foto: Aangeleverd

Inwoners Vianen bezorgd om speelmogelijkheden centrum

Algemeen

VIANEN • Verschillende inwoners van het centrum van Vianen zijn teleurgesteld vanwege het verdwijnen van een speeltoestel. Het toestel stond aan de Weesdijk, maar is weggehaald. De plek wordt nu gebruikt door horecagelegenheid Wat Anderrs als terras.

De frustratie van de buurtbewoners zit het met name ook in het feit dat het besluit is genomen zonder te overleggen met de buurt. Een bewoner van de Walsland (straat achter Weesdijk) vertelt: “Een maand of drie geleden kwam er een folder door de deur, waarin we worden gevraagd om mee te denken over de speelvoorzieningen in het centrum van Vianen. In de bijbehorende enquête was echter al opgenomen dat dit toestel zou verdwijnen. En dat terwijl heel veel kinderen die hier in de buurt wonen gebruik maakten van het toestel.”

Leefbaarheid
“Het gaat om de leefbaarheid hier. In de enquête geeft de gemeente aan dat er plannen zijn voor een speelroute op de Voorstraat en op het Hofplein, maar dat is hartstikke gevaarlijk. Geen enkele ouder laat zijn kinderen vanaf deze kant van het centrum zelfstandig naar het Hofplein gaan. De Voorstraat is bovendien veel te gevaarlijk met al dat verkeer.”

De gemeente laat in een reactie weten dat dit laatste meer is teruggekomen uit de reacties op de enquête, waar in totaal 112 mensen op hebben gereageerd tot nu toe. 21 hiervan vulden de volledige vragenlijst in.

Wisselende reacties 
Een woordvoerder laat weten: “Er is positief gereageerd op een mogelijk nieuwe speellocatie aan het Hofplein, twijfelachtig op het idee om spelen op de Voorstraat in te passen en spijtig dat de speelplaats aan de Weesdijk ging verdwijnen. Verder zijn er weinig speelsuggesties voor de nieuwe speelplaatsen gedaan.”

“De locatie Voorstraat is niet genoemd als vervangende speelplaats voor de Weesdijk, maar als mogelijke extra spelaanleiding. De reacties uit de enquête zijn niet positief over dit voorstel. De argumentatie snappen wij. Waarschijnlijk zal de suggestie dan ook geen doorgang vinden in de uitvoering”

“Het verwijderen van het toestel aan de Weesdijk komt niet voort uit de enquête die is verstuurd. Voordat de renovatieronde is opgestart, is er een bestuurlijke afweging gemaakt om de horecaondernemer de mogelijk te geven een terras te realiseren. Daarom is dat als uitgangspunt meegenomen in de enquête.”

Prima alternatief
“Het toestel aan de Weesdijk begon ook gebreken te vertonen. Repareren en steeds meer onderhoudskosten hebben, is afgelopen jaren al vaker overwogen. Maar omdat nu de wijk Vianen Centrum op de renovatieplanning staat, was het logischer om in investeren in een goede nieuwe speelplaats aan het Valkenplein (ook wel Badhuisstraat).”

“De speelplaats hier zal straks als prima alternatief voor de Weesdijk gebruikt kunnen worden. Zodra het plan hiervoor gereed is, zal daarover ook met de buurt gecommuniceerd worden.”