Wachttijd Wmo moet korter

vijfheerenlanden • Bij de gemeente Vijfheerenlanden duurt het op dit moment erg lang voordat de aanvragen voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) worden beantwoord. Het CDA wil deze wachttijd terugdringen en roept kandidaten op om te solliciteren. 

Hoewel de gemeente in eerste instantie uitgaat van de eigen mogelijkheden en van de mogelijke ondersteuning door familie, vrienden, buren en kennissen, komen er veel aanvragen voor ondersteuning vanuit de Wmo. Daar is de Wmo dan ook voor bedoeld, om inwoners van de gemeente Vijfheerenlanden zo lang mogelijk te ondersteunen in hun zelfstandigheid.

Mensen die aangewezen zijn op ondersteuning vanuit Wmo moeten erop kunnen rekenen dat die van goede kwaliteit is. Dit betekent dat de ondersteuning aansluit bij hun behoeften en mogelijkheden en zij hierdoor een goede kwaliteit van leven ervaren. Om deze kwaliteit te waarborgen heeft een aanvraag een wettelijke antwoordtermijn van zes weken.
Ondanks dat de gemeente Vijfheerenlanden een goede werkgever is, lukt het niet om de afdeling, die de Wmo aanvragen behandeld, te voorzien van voldoende personeel. Door het tekort aan personeel ligt de werkelijke reactietijd van de gemeente Vijfheerenlanden momenteel tussen de 10 en 12 weken. Overigens is het wel zo dat spoedaanvragen met voorrang worden behandeld zodat deze aanvragers niet in de kou blijft staan.

In het coalitieakkoord is afgesproken dat de wachttijd bij de Wmo tot de termijn van zes weken moet worden teruggebracht. Dat daarbij gekeken gaat worden naar het vereenvoudigen van werkprocessen en te kiezen voor een integrale en praktische benadering. Het CDA staat hier volledig achter. Daar echter de personele bezetting onvoldoende is, blijft de gemeente achter de feiten aanlopen. Het CDA is hier erg bezorgd over. Het CDA roept dan ook inwoners van de Vijfheerenlanden, die affiniteit hebben met bijvoorbeeld welzijnszorg, maatschappelijk werk en/of als Wmo Consulent, op om te solliciteren.