Afbeelding

Huurders Belangenorganisatie Lingesteden slaat nieuwe weg in én zoekt mensen

Algemeen

LEERDAM • Omdat er de afgelopen jaren nogal veel is veranderd op het gebied van de volkshuisvesting, heeft ook de Huurders Belangenorganisatie Lingesteden (HBL) de bewonersorganisatie van Kleurrijk Wonen, een stap naar vernieuwingen gezet. 

HBL-voorzitter Erik Jakobs legt uit: “Eén van de redenen om nu een andere weg in te slaan is dat er de laatste jaren ontzettend veel bij de volkshuisvesting en wooncorporaties is veranderd. Vroeger had de HBL een heel andere functie dan nu. Toen waren wij er voornamelijk om de problemen van de huurders die donateur waren op te lossen.”

“Ook kregen wij een keer per jaar van het (toen nog) CWL, het onderhoudsprogramma ter beoordeling. Hierbij waren de BKP’ers toen ook betrokken en dus waren zij zeer belangrijk voor het bestuur. Zij waren immers de oren en ogen van het bestuur en het eerste aanspreekpunt voor onze donateurs. Toch is nu besloten om te stoppen met de Buurt Kontakt Personen. Bij de beslissing om een andere bestuurlijke weg in te slaan hebben wij ons laten adviseren door de Woonbond.”

Huurdersplatform
Jakobs vertelt verder: “Vanwege alle veranderingen moet de HBL zich nu meer bezighouden met beleidsmatige zaken, want na de fusie van CWL met de corporaties Geldermalsen en Culemborg en later Giessenlanden en Tiel/Buren is door de betrokken huurdersorganisaties het Huurdersplatform gevormd waar ook de HBL aan deelneemt. Deze houdt zich bezig met prestatieafspraken. Dit zijn afspraken tussen gemeenten, corporaties en huurdersorganisaties op het gebied van volkshuisvesting voor huurders.

“Daarnaast adviseren wij op het gebied van ZAV, aanpassingen aan en in de woning, het huurbeleid en de huurverhogingen. Daardoor blijft er weinig tijd over voor andere dingen. Ook het gegeven dat er steeds minder BKP’ers en donateurs waren omdat er een aantal vanwege leeftijd, overlijden of gezondheidsredenen moesten afhaken, maakte het voor de HBL moeilijk om op de oude manier te blijven werken.”

Verschillende oproepen om meer BKPers en bestuursleden liepen op niets uit. Jakobs: “Maar we zagen ook dat huurders steeds mondiger werden en zelf bij Kleurrijk Wonen hun klachten afhandelden. Dus nu kunnen wij ons nog meer bezig houden met beleidsmatige zaken die de huurders aangaan. Maar natuurlijk kunnen huurders, die tegen problemen aanlopen nog altijd een beroep doen op de HBL.” Omdat het bestuur niet zonder de inbreng van de huurders kan is aan een aantal oud-BKP’ers gevraagd zitting te nemen in een adviesgroep.”

Kosteloos lidmaatschap
De tweede verandering is dat de HBL vanaf 1 juli 2022 geen betalende donateurs meer heeft: dit is omgezet in een kosteloos lidmaatschap. Jacobs: “Toen de huurdersorganisatie werd opgericht waren, om representatief te zijn, betalende donateurs een voorwaarde. Die voorwaarde is nu vervallen. Iedere huurder van KleurrijkWonen is vanaf nu dus lid is en kan een beroep doen op de HBL bij problemen met de woningcorporatie.”

Niet alleen onder de BKP’ers heeft er een leegloop plaatsgevonden; ook het bestuur kampt hiermee. Vanaf 2012 waren er nog maar zes in plaats van zeven bestuursleden en vanaf 1 april is er weer een bestuurslid gestopt. De HBL is dan ook dringend op zoek naar nieuwe bestuursleden. Kennis van volkshuisvesting is een pre, maar niet dringend noodzakelijk. Er zijn eventueel cursussen beschikbaar om de kennis bij te spijkeren. De enige voorwaarde is dat men woont in een huurwoning van KleurrijkWonen in Leerdam, Kedichem, Schoonrewoerd, Asperen, Heukelum, Spijk, Herwijnen of Vuren. 

Aanmelden kan door te mailen naar hbl.lingesteden@upcmail.nl of bellen naar: 06-42471248.

Mimi van Rossem