• Luca en Ronald van Leer naast Luca zijn kart.
• Luca en Ronald van Leer naast Luca zijn kart. Foto: Bas Kaligis/RaceXpress.nl

Karter Luca van Leer (11) uit Leerbroek wil Max Verstappen achterna: ‘Hij geeft nooit op’

Algemeen

LEERBROEK • De 11-jarige karter Luca van Leer uit Leerbroek eindigde afgelopen zaterdag tijdens een trainingswedstrijd in Venray ongelukkig tweede, nadat hij een zeker lijkende voorsprong weggaf nadat hij in botsing kwam met een achterblijver. “En toch werd hij nog bijna eerste”, vertelt vader Ronald. “Hij geeft nooit op, dat is zijn grootste kracht.” 

Luca bleek al vroeg aanleg te hebben om achter het stuur te kruipen. Ronald: “Op zijn tweede gaf ik hem een elektrische speelgoed Hummer, waar je in kunt zitten. Hij ging zitten en kon vrijwel direct goed met het apparaat overweg, hij stuurde meteen zó soepel en vlot.” Luca zelf kan zich het moment niet helemaal herinneren, maar merkt op: “Volgens papa kon ik toen al beter inparkeren dan mama nu.”

Te klein voor babykart
Luca is enthousiast, inmiddels over alles wat maar wielen heeft, en dus zit hij vanaf zijn vierde in een babykart. Ronald blikt terug: “Destijds was hij eigenlijk nog te klein voor die babykart, dus moesten we blokjes hout tussen zijn voeten en de pedalen doen, zodat hij erbij kon. Toen hij vijf was heeft een cursus gedaan op de baan in Strijen, daar heef hij de basisregels geleerd.

Moeder Corry vult aan: “Hij was toen nog zo jong dat hij de vragen nog niet eens zelfstandig kon lezen. Toch haalde hij de afsluitende toets foutloos.”

Achteraan beginnen
In eerste instantie rijdt Luca zo nu en dan een wedstrijdje, maar heeft hij nog niet de ambitie om mee te gaan doen aan kampioenschappen. Luca legt uit: “In het begin reed ik veel achteraan en dat vond ik niet leuk. Het ging alleen steeds iets beter en ik begon steeds meer andere kinderen in te halen. Dat maakte het leuker en toen wilde ik wel meedoen om het Nederlands Kampioenschap.”

Dat doet hij dan ook. Luca rijdt vanaf zijn achtste in de 60CC klasse, waar kinderen van 8 tot en met 12 jaar aan meedoen. Het eerste jaar wordt hij tiende van de in totaal 20 deelnemers. Op zijn negende wordt hij derde en op zijn tiende tweede en dat met een inmiddels stuk groter deelnemers veld van ruim 30 kinderen. Het succes van Max Verstappen heeft duidelijk invloed op de kartwereld.

Luca gaat dit seizoen voor niets minder dan de titel en met nog race weekenden in Assen en Bergum op het programma is dat nog altijd mogelijk. Een tegenvallend weekend in Eindhoven maakt dat hij zesde staat, maar de twee slechtste resultaten worden aan het eind van het seizoen geschrapt. Zonder Eindhoven staat Luca gedeeld eerste.

Plezier het belangrijkste
Dat Luca naam maakt binnen de kartwereld blijkt wel uit het team waar hij inmiddels voor rijdt: CRG, van Michel Vacirca. Vacirca heeft in het verleden (ex-)Fomule 1 coureurs als Nico Hulkenberg, Guido van der Garde én Max Verstappen in zijn kartteams gehad. Natuurlijk zou Luca het prachtig vinden om ooit in de Formule 1 te rijden, maar hij weet ook dat het voor weinigen is weggelegd.

Ronald: Het belangrijkste is dat hij lol blijft houden in racen. Als hij zegt dat hij het niet meer leuk vindt, stoppen we ermee. Ik vind het heerlijk om aan die kart te sleutelen (zeker een paar keer per week), maar het is vooral mooi om te zien hoe leuk al die kinderen met elkaar omgaan. Naast de races zijn ze gewoon leuk met elkaar aan het spelen.”

Gas geven
Voorlopig is stoppen absoluut niet aan de orde. Luca heeft nog plezier en wil alleen maar beter worden. Hij weet al heel goed waar zijn kracht ligt: “Gewoon gas geven en inhalen.” Luca is buiten de baan rustig, bescheiden en haast verlegen, maar op de baan verdwijnt dat helemaal.

Ronald: “Hij geeft ook nooit op. Als hij achter ligt, blijft hij strijden. Hij heeft ook een keer een flinke crash gemaakt, waarna ik de spullen aan het opruimen was om te vertrekken. Hij kwam terug van de medische controle en zei: “Hoe snel is mijn kart klaar om weer te racen?”

Dromen van het WK
Nederlands kampioen worden blijft dus het doel en daarna gaan Luca en Ronald nadenken over wat ze volgend seizoen willen. Een mogelijkheid is om de stap te maken naar de junioren. “Maar hij is daar misschien nog iets te klein en licht voor”, aldus Ronald. “En hij mag nog een jaar in zijn huidige klasse blijven rijden.” Voor de korte termijn is er echter een ander doel. Luca: “Meedoen aan het WK in Italië.”

Karten blijft echter een sport, waarbij geld een grote rol speelt. Het scheelt dat Luca deel uitmaakt van het team van CRG, maar voor Ronald en Corry is het een dure hobby. Ronald: “Gelukkig hebben we de nodige sponsors die helpen. Toch hebben we nu niet het budget om mee te doen aan het WK. We hopen dat we dit jaar nog wat sponsors kunnen vinden om naar het WK te gaan en anders in ieder geval volgend jaar.”

Meer informatie over Luca van Leer is te vinden op zijn website. Eventuele sponsors kunnen mailen naar info@lucavanleer.nl of bellen naar 06-83414993.