• Werner van den Belt (r) tijdens de opening.
• Werner van den Belt (r) tijdens de opening. Foto: Nico Van Ganzewinkel

Stedelijk Museum Vianen combineert fietstocht met kunst: ‘Kunst is meer dan schilderijen aan de muur’

Algemeen

vianen • Het Stedelijk Museum Vianen slaat een nieuwe weg in. Conservator Werner van den Belt zit vol ideeën en wil meer naar buiten met het museum. Met de nieuwe tentoonstelling ‘Schilders langs Lek en Linge is deze nieuwe richting al goed zichtbaar. Naast schilderkunst die te bewonderen valt in het museum én in De Lekpoort heeft Van den Belt, met hulp de hulp van vrijwilligers, een fietsroute samengesteld. Langs de route kunnen de landschappen worden bewonderd die op de schilderijen van de tentoonstelling. “Kunst is meer dan de schilderijen aan de muur.”

Die laatste woorden zijn afkomstig van Van den Belt zelf. Hij licht toe: “We hebben het afgelopen jaar vooral teruggekeken, vanwege het 50-jarig bestaan. Nu is het tijd om vooruit te kijken. We gaan een nieuw tijdperk in, waarin we het museum meer naar buiten willen brengen en hetgeen wat buiten is juist meer naar binnen willen halen. Ook willen we heel duidelijk inzetten op onze identiteit en dat van de regio.”

Lokale schilders uit verschillende eeuwen 
Iets wat lukt met de tentoonstelling Schilder Langs Lek en Linge. De tentoonstelling bestaat uit zo’n 50 schilderijen, tekeningen en prenten van landschappen uit de regio, gemaakt in vijf verschillende eeuwen. Er is werk te bewonderen van de Viaanse kunstenaar Ary Baggerman en Leerdammer Tom van Campenhout, terwijl er speciale aandacht is voor Willem Witsen. Hij werkte in de jaren twintig van de vorige eeuw veel langs de Lek.

Aan de hand van de kunstwerken heeft Van den Belt dus een fietsroute samengesteld. Het idee is dat bezoekers van het Stedelijk Museum een QR-code kunnen scannen met hun telefoon, waarna ze de route te zien krijgen. Men start op de Voorstraat en volgt de route. Op 100 meter van een locatie waar een stuk gemaakt is, krijgen de deelnemers een melding en kan men zien om welk stuk het gaat. Ook staat er meer informatie over het stuk en de kunstenaar.

Fietsroute 
Van den Belt: “Het leuke is dat we met die fietsroute ook het aanbod hebben kunnen uitbreiden. Ook werk wat we niet hebben kunnen bemachtigen voor in het museum, maar wel belangrijk is voor de cultuurhistorie, is namelijk aan de route toegevoegd. Wellicht dat ik ook nog de mogelijkheid ga toevoegen voor fietsers om foto’s te plaatsen. Dan krijg je een mooi overzicht van hoe plekken er op verschillende momenten in het jaar uitzien.”

“Verder is het mooie aan de hele tocht dat mensen kunnen zien waar een schilderij precies gemaakt is en dat ze zien of een plek er nog steeds zo uit ziet. Naast dat het leuk is om te plekken te vergelijken met hoe het er een paar eeuwen geleden uitzag, is het ook een actueel thema. Het landschap is namelijk enorm aan het veranderen en je kunt je afvragen hoe lang plekken er nog zo uitzien, zoals ze nu doen.”

Kritische noot
Die kritische noot kunnen bezoekers aan het museum ook horen (audiotour) en zien bij de expositie in het museum zelf, die ook bestaat uit rapporten over bodemvervuiling van bepaalde plekken.

De tentoonstelling is tot en met 30 oktober te zien in het Stedelijk Museum Vianen en in De Lekpoort. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 11:00 uur tot 17:00 uur en op zondag van 12:00 uur tot 16:00 uur. Entree is 6,50 euro voor volwassenen. De entree voor de Lekpoort is gratis, net als het scannen van de QR code voor de fietstocht. Deze staat ook op de voorpagina van de editie van deze week van Het Kontakt Vijfheerenlanden. De fietstocht is in totaal 68 kilometer.

Meer informatie op www.stedelijkmuseumvianen.nl