• De werkplaats bii BijBram.
• De werkplaats bii BijBram. Foto: Aangeleverd

BijBram bouwt affuit voor kanon uit 1839 dat in Vianen komt te staan

Algemeen

AMEIDE/VIANEN • Bram van der Leden van zorgorganisatie BijBram reageerde enthousiast op de vraag van voormalig wethouder Cees Taal of hij in staat zou zijn om, met de leden van zijn organisatie, een historisch verantwoord affuit te bouwen voor een kanon.

Enkele weken geleden heeft de gemeente Vijfheerenlanden, een kanon in bruikleen gekregen van de gemeente Hellevoetsluis. Dit kanon, een zogenaamde granaatkanon, wordt op de stadwerf te Vianen schoongemaakt en van een beschermlaag voorzien. De bedoeling is om het kanon in Vianen te plaatsen en daarmee het historisch karakter van de stad te benadrukken.

Affuit
Maar een kanon heeft wel een onderstel (affuit) nodig en wat is er dan mooier om het affuit te laten maken binnen de gemeente Vijfheerenlanden en wel door ‘De Timmerwerkplaats.’

‘De Timmerwerkplaats’ is een onderdeel van zorgorganisatie BijBram en biedt plek aan mensen uit Gemeente Vijfheerenlanden, die in het kader van de Participatiewet, een stap willen maken richting de arbeidsmarkt.

Meten is weten
Martin Edelbroek, begeleider bij BijBram met als o.a. restauratiewerk als vakgebied, ging onmiddellijk aan de slag. Martin bezocht het kanon aan de Zuidwal in Leerdam om te zien hoe zo’n affuit is gebouwd, googelde de nodige informatie bij elkaar en heeft ook het kanon op de stadswerf te Vianen opgemeten. Martin: “Het is best een uitdaging. We hebben tekeningen uit Oldenzaal beschikbaar gekregen, omdat daar een soortgelijk project loopt, maar meten is weten. We hebben dus zelf ook het één en ander op tekening gezet. Rekening houdend met het gewicht van 4533 kg die het affuit moet kunnen dragen.”

Grote uitdaging
Daniël van Gelder, lid van het vaste team van BijBram, heeft zijn ervaring opgedaan bij de Koninklijk Woudenberg. Ook hij is enthousiast over dit project. Daniël: “De kans om zo’n affuit te maken krijg je niet vaak. Het is mijn grootste uitdaging. Ik kan mijn ervaringen, opgedaan bij Woudenberg, dan ook goed gebruiken.”

Samen met een groep enthousiaste en gespecialiseerde medewerkers wordt dus hard gewerkt om een, zo historisch correct mogelijk, affuit van eikenhout te maken. Op een affuit zit ook het nodige ijzerwerk, zoals ringen, beugels en bouten.

Martin: “Dat deel hebben we uitbesteed aan Smederij Meerkerk. Zij hebben het ijzerwerk een mooi oud karakter gegeven.”
Het maken van het affuit is één ding. Het plaatsen van het kanon op het affuit is de volgende uitdaging, beseffen ook de leden van BijBram. Bij de zorgorganisatie zijn ze vol vertrouwen dat het allemaal past, maar het blijft een spannend moment.

Henk Lammertink