• René Middag op het Kerkplein, waar het ontbijt wordt georganiseerd.
• René Middag op het Kerkplein, waar het ontbijt wordt georganiseerd. Foto: Mimi van Rossem

Ontbijten met Wijkraad Centrum Leerdam

Algemeen

LEERDAM • Op de Nationale Burendag, die dit jaar op 24 september wordt gehouden, gaat de Wijkraad Centrum Leerdam een ontbijt organiseren voor alle bewoners en ondernemers die in het centrum wonen en werken. Hiermee hoopt de Wijkraad dat bewoners en ondernemers elkaar als buren beter leren kennen.

De Nationale Burendag, een initiatief van het Oranjefonds en Douwe Egberts. In veel buurten in het land worden deze dag leuke ontmoetingsactiviteiten georganiseerd met als doel elkaar te ontmoeten, elkaar beter te leren kennen, elkaar te helpen en om je samen in te zetten voor de buurt. Dit is ook wat de Wijkraad hoopt te bereiken met dit ontbijt dat op het plein voor de Grote Kerk wordt gehouden.

De Wijkraad is intussen al begonnen met de voorbereidingen van dit burendag ontbijt en heeft ook al de toestemming van de Kerkraad om het plein te mogen gebruiken. Ook als het regent gaat het ontbijt door, want dan wordt er een grote tent neergezet.

Moment om in gesprek te gaan
Wijkraadlid René Middag vertelt hierover het volgende: “Ik wil als eerste benadrukken dat het ontbijt bedoeld is als een mooi moment voor de centrumbewoners elkaar te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan. Daarnaast is het een mooie gelegenheid om als Wijkraad weer eens met de mensen te praten over wat hen bezig houdt. We willen graag van de bewoners vernemen wat er zoal speelt.”

“Want net als veel verenigingen en clubs hebben ook wij in coronatijd weinig of niets kunnen doen om de contacten met de bewoners en ondernemers te onderhouden. Dit betekent voor ons dat wij informatie vanuit de bewoners missen over wat hen bezig houdt, waar zij tegenaan lopen en wat zij vinden dat beter kan in het centrum.” 

Ondernemers én bewoners
“Dus ook daarom bedachten wij, om weer meer verbinding te krijgen met de mensen die in het centrum wonen en werken, om op Burendag een gezamenlijk ontbijt op het Kerkplein voor alle bewoners én ondernemers van het centrum te gaan organiseren. Want zij zijn toch ook buren van elkaar. In de meeste panden in het centrum werken de ondernemers beneden in hun winkel en zijn er boven de winkels appartementen waarin wordt gewoond.’

Gestopte vrijwilligers
Hij vervolgt: “Ook hopen wij dat er mensen zijn die zitting in de wijkraad willen nemen, want in coronatijd zijn er een aantal vrijwilligers gestopt en er staat de komende tijd genoeg werk op ons te wachten. Denk maar aan alle beleidsplannen die de gemeente voor het centrum aan het uitwerken is. Het is belangrijk dat de wijkraad hierover met de gemeente aan tafel zit en meedenkt en praat.”

Leefbaar centrum
Samen met de gemeente wil de wijkraad werken aan een mooi leefbaar centrum waar iedereen graag naartoe komt. Niet alleen om te winkelen maar ook om elkaar te ontmoeten op een gezellig terras of aan de haven.

Dat er nog veel gedaan moet worden om er een mooi leefbaar centrum voor iedereen van te maken laten de uitkomsten zien van een enquête die vorig jaar zomer door de wijkraad onder bewoners en bezoekers is uitgezet.

René Middag: “Denk hierbij maar aan de bereikbaarheid en verkeersveiligheid, de bouw van appartementen en het groen in het centrum. Wij zijn er zo blij mee op dat op 30 april 37 bewoners hebben meegedaan aan het project stadstuintjes en tegels voor hun woning hebben vervangen door smalle groene trottoirtuintjes. Dat is toch een mooi begin om de binnenstad groener te maken.”

René Middag laat weten dat alle bewoners binnenkort een brief in de brievenbus krijgen, waarin staat hoe zij zich kunnen aanmelden voor dit ontbijt. Wie de brief mist of zich nu al wil aanmelden, kan dit doen via: www.wijkraadcentrumleerdam.nl

Mimi van Rossem