• Roland van Nisselrooij na zijn tweede beklimming op 18 juni.
• Roland van Nisselrooij na zijn tweede beklimming op 18 juni. Foto: Aangeleverd

Roland fietste vijf keer de Mont Ventoux op om geld op te halen voor kankeronderzoek

Algemeen

LEERDAM/MOLENLANDEN • Leerdammer Roland van Nisselrooij (50) was 23 toen hij te horen kreeg dat hij lymfeklierkanker had. Hij overwon de ziekte. Op 18 juni stapte hij, gezond en wel, op de fiets om zes (!) keer de Mont Ventoux op te gaan fietsen om geld op te halen voor Lymph en Co, een organisatie die geld ophaalt voor onderzoek naar lymfeklierkanker. Een hittegolf op de dag dag het moest gebeuren gooide enigszins roet in het eten. Van Nisselrooij kwam tot vijf beklimmingen van in totaal 201 kilometer, waarvan 7.200 hoogtemeters en haalde ruim 4.600 euro op. “Volgend jaar gaat die zesde keer me ook lukken.”

“In 2019 heb ik de Mont Ventoux voor het eerst beklommen”, vertelt van Nisselrooij, die in het dagelijks leven wijkagent is in de gemeente Molenlanden. “Mijn vader was toen net overleden. In 2020 nam ik me voor om de Ventoux drie keer op te rijden, wat ook lukte. Je mag je naam dan bijschrijven op het lijstje van Le Club des Cinglés du Ventoux. ‘Cinglés’, betekent vrij vertaald zoiets als ‘malloot’. Er zijn in totaal 16.000 mensen die dit hebben gepresteerd.”

Wilskracht
Maar er is nog een treetje hoger: de Bicinglés, voor hen die de berg zes keer op fietsen en dus was dat het doel op 18 juni. “Het grappige is dat ik, voordat ik voor het eerst de Mont Ventoux op fietste, eigenlijk helemaal niet zo veel sportte. Ik heb een goede basisconditie van mezelf en kwam altijd al ver op wilskracht, maar sinds die eerste keer 2019 heb ik echt de smaak te pakken. Door er een goed doel aan te koppelen heb ik bovendien een stok achter de deur om niet zomaar af te stappen.”

Goede voorbereiding
Van Nisselrooij heeft zich in Nederland goed voorbereid op de tocht. Omdat er in Nederland nou eenmaal weinig bergen zijn, stapt hij op de fiets wanneer het hard waait om tegen de wind in te fietsen. In de winter spint hij veel en hij zoekt Zuid-Limburg en De Ardennen op voor trainingskampen mét bergen. “Ik weet het ook zeker dat het me onder normale omstandigheden gewoon gelukt was om zes keer die top te halen”, aldus Van Nisselrooij.

“Op sommige momenten was het echter 41 graden in de volle zon. Ik heb enorm veel steun gehad van mijn vrouw en twee collega’s. Zij zorgden ervoor dat ik op tijd at en dronk en ze koelden met tussendoor door middel van spuitbussen. Zeker dat eten was ook van groot belang. Ik had uitgerekend hoeveel calorieën ik binnen moest krijgen. Op sommige momenten heb je dan totaal geen honger, maar moet je toch iets binnen krijgen, zeker onder dier zware omstandigheden. Anders had het me al eerder te veel geworden.”

Verbale support
“Bovendien zorgden mijn aanmoedigers verbaal voor de nodige support op momenten dat ik het zwaar had. Dat heeft me er echt doorheen gesleept, al hield ik mezelf ook voor dat mijn gevecht tegen de berg niet in verhouding staat tot het gevecht dat kankerpatiënten moeten leveren tegen hun ziekte. Toen ik zelf net hersteld was van mijn ziekte, was ik vooral blij dat ik het overleefd had. Pas later besef je dat je echt mazzel hebt gehad dat je er nog bent.”

“Vandaar ook dat ik wat terug wil doen. Het is belangrijk dat men onderzoekt blijft doen. Er zijn nog steeds zo veel mensen die minder geluk hebben dan ik heb gehad.”

Trots
Na 201 kilometer stapt Van Nisselrooij af. Deels teleurgesteld, omdat hij zijn doel niet heeft behaald, maar toch ook trots. “Het mocht nu niet zo zijn, maar het is toch niet niks wat me wel is gelukt. Bovendien weet ik waarom het me niet is gelukt. Ik wil uiteindelijk gewoon bij het selecte groepje horen dat het wel gelukt is om de top zes keer te halen. Mijn verhaal is dus ook nog niet klaar. Ik ga het volgend jaar gewoon opnieuw proberen en dan gaat die zesde keer me ook lukken.”

Doneren kan nog steeds via: https://acties.lymph-co.com/actie/roland-van-nisselrooij