• Het gemêleerde gezelschap van de Huiberthoeve.
• Het gemêleerde gezelschap van de Huiberthoeve. Foto: Aangeleverd

Zorgboerderij De Huiberthoeve: ‘Iedereen kan hier z’n talent benutten’

Algemeen

HEI- EN BOEICOP • Hun grootste wens, het houden van een grote boerderij met koeien, is nooit uitgekomen en achteraf gezien is dat misschien maar beter ook. Geeke en Erik Bassa stonden vroeger beide voor de klas in het vmbo en mbo onderwijs. Sinds 2010 runnen ze hun zorgboerderij de Huiberthoeve en zijn ze officieel zorgboer en -boerin. Afgelopen vrijdag en zaterdag stonden hun deuren open voor familie, vrienden en geïnteresseerden in de dagbesteding.

Elke maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van negen tot half vier ontvangen zij met drie vaste begeleiders, 16 deelnemers. Ze werken in groepjes van vier personen. Hier wordt niet gesproken over een patiënt of cliënt, néé, iedereen is hier een collega, iedereen is hier gelijk en dat geeft een goed en huiselijk gevoel. Toen Geeke en Erik nog les gaven maakten ze een plan, omdat ze wat wilden betekenen voor leerlingen die op school werden ondergesneeuwd of die om welke reden dan ook vastliepen op school. Op papier was de zorgboerderij geboren.

Verhuizing
Van 2010 tot 2021 stond de zorgboerderij op de Huibertweg. Eind 2017 ontvingen ze de sleutel van hun nieuwe stek aan de Hei- en Boeicopseweg waar ze sinds de zomer 2021 gesetteld zijn. Vanwege de coronapandemie was er toen geen ruimte voor een officiële opening, maar op verzoek van verschillende deelnemers was het nu tijd voor twee kijkdagen.

Iedereen werd ontvangen met eigengemaakte appeltaart en koffie, daarna vond er een rondleiding plaats. Elke deelnemer op de dagbesteding heeft een taak. Zo is men verantwoordelijk voor het verzorgen en verschonen van de konijnen, cavia’s, hamsters en duiven, het kleinvee. Anderen nemen de grote dieren zoals de varkens, biggetjes, jonge geiten en paarden onder hun hoede. Op de werkplaats worden onder begeleiding insectenhotels in elkaar getimmerd. Sommigen houden zich bezig met de groentes die in de kassen verbouwd worden en het rapen van de kippeneieren.

Op de Huiberthoeve wordt niet gevraagd waarom je hier bent. Dat is hier niet van belang. De groep is gemêleerd met deelnemers met verstandelijke beperkingen, geestelijke problemen, flexibele klachten maar soms ook vanwege een andere reden. Bijvoorbeeld iemand die als manager werkte en na een herseninfarct weer bezig wil zijn. “Iedereen kan hier zijn talent benutten”, vertelt Geeke. “We ontvangen zelfs jongeren die niet naar school kunnen, we geven ze les en helpen ze met hun schoolwerk. Dat voordeel hebben we omdat we zelf onderwijsbevoegd zijn.” Voor de gezamenlijke lunch wordt er elke dag verse soep gekookt. Ook dit is een onderdeel van een activiteit voor de deelnemers. “Met elkaar zorgen we voor elkaar” legt Geeke uit.

Individuele begeleiding 
Sinds de zorgboerderij op de nieuwe locatie gevestigd is verkopen ze hun vers verbouwde onbespoten groente uit de moestuin op een kraam welke aan de straat staat. De appels en peren uit de boomgaard leveren ze aan Schulp die er sap van maakt. Binnenkort viert de Huiberthoeve haar 12,5-jarig bestaan en dus wordt er nagedacht over innovatie en de toekomst. “We willen weer individuele begeleiding gaan oppakken”, aldus Geeke. “Dat is best een spannend en intensief traject. Je moet gepaste zorg op maat leveren en werken aan een groeiend zelfvertrouwen en aan persoonlijke leerdoelen”.

Erik regelt wekelijks de chauffeurs. Dit is sinds 2014 een vaste groep 65-plussers die de deelnemers thuis ophaalt en na hun werkdag op de zorgboerderij weer terug brengen. Ook dat thema zal over een poos aandacht nodig hebben, want deze vrijwilligers worden er, eerlijk is eerlijk, niet jonger op, maar zonder kunnen ze niet. Allemaal uitdagingen waar Geeke en Erik hun handen niet voor om draaien.

Door Ingeborg Al