Kledinginzameling CBS Klim Op

leerdam • Christelijke basisschool Klim Op in Leerdam houdt een kledinginzamelingsactie. De actie is opgezet samen met Bag2School Nederland om extra geld in te zamelen voor spelmateriaal en activiteiten voor de kinderen.

Bag2School Nederland verzamelt kleding van scholen en kinderdagverblijven en keert per kilo een bedrag uit. "Bag2School wil de afvalberg niet nóg hoger maken en deze wijze van werken is een mooie manier om van niet meer gebruikte kleding af te komen", geeft Yvonne Slomp namens de Klim Op aan. "Daarnaast helpt het ons te sparen voor spelmateriaal en activiteiten voor de kinderen. Bag2School Nederland heeft sinds de start in 2006 al meer dan 1,5 miljoen euro uitgekeerd."

In Nederland gaat er in totaal ongeveer 124 miljoen kilo textiel met het restafval mee, terwijl er maar 70 miljoen kilo ingezameld wordt voor recycling en hergebruik. En dat terwijl 65 procent van het textiel dat nu bij het restafval terecht komt gewoon hergebruikt of gerecycled had kunnen worden.

Bag2school haalt de kleding op, waarna het wordt gewogen en op vrachtwagens geladen voor export. Alle kleding die wordt ingezameld, wordt, al dan niet gesorteerd, verkocht aan importeurs en groothandelaren in West- en Oost-Europa, Afrika en Azië. tachtig procent van deze kleding wordt als kleding hergebruikt en de overige twintig procent gaat naar de recyclingindustrie voor de productie van bedden, sokken, dekens en schoonmaaktextiel. Bag2School is dus geen goede doelen organisatie, maar een bedrijf.

Meedoen aan de actie van de Klim Op kan door zakken te vullen met oude nog bruikbare kleding/textiel. Dit zijn bijvoorbeeld schoenen, shirts, broeken, riemen, maar ook lakens en dekens. Op de website van Bag2School staat een volledige lijst met wat er wel en niet ingezameld mag worden, www.bag2school.nl. Bag2School zamelt de kleding in op woensdag 29 juni. Zakken kunnen afgeleverd worden bij CBS Klim Op aan de Patrimoniumstraat 102 in Leerdam.


Visles op Calvijnschool

leerdam • Vismeester Kees van hengelsportvereniging LHV de Snoek verzorgt op vrijdag 24 juni een visles bij de Calvijnschool in Leerdam. 

Eerst krijgen de leerlingen van groep 7/8 een biologieles over vis en water, waarna ze aan de waterkant zelf kunnen ervaren wat sportvissen inhoudt. Tijdens de visles leren de kinderen de basis van het sportvissen en hoe ze zorgvuldig omgaat met een gevangen vis – bijvoorbeeld dat je hem met natte handen moet vastpakken, zodat de slijmlaag niet beschadigt. 

Na de theorieles gaat de visles ’s middags verder aan de waterkant van een viswater vlakbij de school. Daar kunnen de kinderen in de praktijk kennismaken met de hengelsport. Ervaren sportvissers van de vereniging staan klaar om de kinderen te begeleiden.