Week voor gezonde jeugd

vijfheerenlanden • Afgelopen week was er een week lang aandacht voor een toekomst waarin kinderen en jongeren gezond kunnen opgroeien. Dat gebeurde van 7 t/m 11 juni tijdens de Week voor de Gezonde Jeugd. JOGG-regisseur Sanne Meerman ging samen met beleidsadviseur Friso van Ommeren (Sociaal Domein) langs verschillende initiatieven in de gemeente.

Om in Vijfheerenlanden een gezonde omgeving voor het kind te kunnen creëren zijn Grote Mensen nodig. Met de Grote Mensen campagne zet JOGG de Grote Mensen die al aan de gezondere omgeving werken in het zonnetje. Hierbij doet JOGG tegelijkertijd een oproep voor meer Grote Mensen. Ook in Vijfheerenlanden is bij ieder initiatief een Groot Mens genomineerd.

Voldoende bewegen
Eén van de thema’s van JOGG is voldoende bewegen. In Vijfheerenlanden werd hier op woensdag 8 juni aandacht aan besteed tijdens de Nationale Buitenspeeldag. Vanwege het weer, werd de buitenspeeldag verplaatst naar de gymzaal van De Prenter. De kinderen hebben actief bewogen met Team Sportservice Vijfheerenlanden, FC Utrecht en DHL. Wethouder Kees Bel (o.a. Volksgezondheid, Jeugd, Onderwijs en Sport) was aanwezig. Vrijdag stond ook in het teken van voldoende bewegen. Sanne en Friso gingen langs bij het beweegvriendelijke schoolplein van CBS Het Kompas in Lexmond. “Ons beweegvriendelijke schoolplein is een plek waar kinderen spelen en leren tegelijkertijd. Door buiten te bewegen wordt het bloed weer door het lichaam gepompt en gaat de hartslag omhoog. Het mooie is: de kinderen wíllen vanuit henzelf actief mee doen,” vertelt Jaco van Soest (directeur van CBS Het Kompas).

Water drinken
Een ander thema van JOGG is Water Drinken. In een gezondere omgeving is gratis drinkwater beschikbaar voor iedereen. Een openbaar watertappunt draagt hieraan bij. Op donderdag 9 juni heeft wethouder Kees Bel het watertappunt op het Raadhuisplein in Leerbroek samen met groep 5 van de Eben-Haëzerschool sierlijk geopend.