Jonge glasblazers naar Leerdam

leerdam • In het kader van het VN Internationaal Jaar van het Glas vindt van donderdag 16 tot en met zondag 19 juni een internationale uitwisseling plaats bij de Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum en Glasblazerij De Oude Horn.

Onder de titel ‘Exploring the future’ is een aantal jonge glasblazers uit diverse landen uitgenodigd. Ter gelegenheid van dit evenement komen naar Leerdam: Derya Geylani (Turkije), Julian Finne (Noorwegen), Emma Baker (Engeland) en Bethany Wood (Engeland). Uit Nederland wordt de selectie aangevuld met Nienke Sikkema, Josja Caecilia Schepman en Maurice La Rooy. Mede-organisator Ondrej Novotný (Tsjechië) weet zich vergezeld door zijn landgenoten Marek Bartko en Marek Effmert.

Kapstok

"Na twee volle jaren, waarin internationale uitwisseling nauwelijks mogelijk was, is het Internationaal Jaar van het Glas dé kapstok waaronder in Leerdam de verbinding met de buitenwereld weer wordt opgezocht", zegt Laurens Geurtz van het Nationaal Glasmuseum. "Zeker in een tijd waarin glasstudio’s overal ter wereld zware tijden beleven is uitwisseling van het grootste belang."

Programma
De uitwisseling is voor het publiek mee te beleven in de glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum van 16 juni tot en met 18 juni van 10:00 tot 17:00 uur en op zondag 19 juni van 12:00 tot 17:00 uur.


Leerdamse Kinderen maken verkeersborden

leerdam • Kinderen uit de Nieuwstraat en Bergstraat in het centrum van Leerdam hebben afgelopen zaterdag zelf verkeersborden gemaakt en opgehangen. Dit om aandacht te vragen voor de onveilige verkeerssituatie.

“Dit gebied van het centrum is kinderrijk en veel kinderen spelen op straat”, geven buurtbewoners aan. “De ernstige verkeersoverlast is ons daarom een doorn in het oog. Auto’s rijden veel te hard langs spelende kinderen. De stoep is erg smal op veel plaatsen en verkeer gaat vele malen harder dan de binnen de bebouwde kom toegestane 30 kilometer per uur. "

Gesprek met gemeente

De bewoners hebben inmiddels een gesprek aangevraagd met de gemeente Vijfheerenlanden. Op 21 juni zullen twee medewerkers van de gemeente met de bewoners in gesprek gaan over de overlast die zij ervaren en het gevaar dat dit oplevert. Het idee is om in overleg tot structurele aanpassingen te komen die de leefbaarheid in de betreffende straten ten goede moeten komen.

Woonerf

“Wij zien het liefst een woonerf tot stand komen.” In aanloop naar het gesprek besloten enkele verontruste ouders om zelf actie te ondernemen. Met de kinderen uit de buurt hebben zij zelf verkeersborden gemaakt en opgehangen. Met deze actie hopen ze een signaal af te kunnen geven aan het verkeer.