• Voorzitter Ronnie Hendriks bij de collectie Lek en Huibertkronieken.
• Voorzitter Ronnie Hendriks bij de collectie Lek en Huibertkronieken. Foto: Aangeleverd

Vereniging klaar voor de toekomst

lexmond • De Vereniging Historisch Lexmond en Hei- en Boeicop (VHLHB) is klaar voor de toekomst en jeeft dat afgelopen zaterdag gevierd met een feestje. Leden en andere belangstellenden waren  welkom op een feestelijke Open Dag in het Historium in Lexmond.

Het Historium is het verenigingsgebouw van de VHLHB en vormt de directe aanleiding voor het dorpsfeestje. In de afgelopen (corona)jaren hebben bestuur en vrijwilligers keihard geklust om van de voormalige aula bij de begraafplaats een praktisch en duurzaam gebouw te maken. “En ook een fraai gebouw”, zegt voorzitter Ronnie Hendriks. “We zitten vol met plannen en het Historium maakt het mede mogelijk om die uit te voeren.”

Lokale geschiedenis

De VHLHB is eind vorige eeuw opgericht en al snel bleek dat er in de dorpen veel belangstelling bestond voor de lokale geschiedenis en het behoud van het lokale erfgoed. Het ledental groeide gestaag en bedraagt nu 387 leden. Oktober volgend jaar bestaat de vereniging een kwart eeuw en het streven is dan om dan minimaal 400 leden te tellen.

“Onze open dag biedt iedereen de gelegenheid om kennis te maken met de vereniging. En natuurlijk hopen we dat we enkele nieuwe leden binnenhalen. We hebben daarvoor een speciale actie”, aldus de voorzitter.

Win-win situatie

Tot 2017 was de VHLHB thuis in ‘Het Laakhuis’ achter de Blauwe Schuur aan de Laak. Een praktisch onderkomen in de categorie ‘klein maar fijn’. Voor publieksactiviteiten moest de vereniging uitwijken naar de dorpshuizen. De bouw van de nieuwe wijk Laakse Weide betekende het einde van Het Laakhuis en de VHLHB kwam op straat te staan. Een intensieve speurtocht naar een nieuwe plek leverde lang niets op, totdat de gemeente Zederik bereid bleek de aula ter beschikking te stellen. Die werd immers nauwelijks gebruikt. Het was een win-winsituatie. De VHLHB had een nieuw thuis, het gebouw een nieuwe bestemming en de gemeente bespaarde op het onderhoud.

Verduurzaming

De historische vereniging ging meteen aan de slag om de aula in te richten. Na maanden van flink aanpakken werd op 1 juni 2018 het Historium, zoals het gebouw gedoopt was, geopend. Ook startte een expositie over het vervoer in beide dorpen. Direct vonden veel dorpsbewoners de gang naar het gebouw. De vroegere aula is gebouwd in de jaren 60 van de vorige eeuw. Aandacht voor isolatie was er toen nauwelijks. Mede door de vorm bleek het gebouw nauwelijks warm te stoken. De energiekosten waren ook toen hoog. Hendriks: “Van meet af aan wilden wij het Historium verduurzamen om zo het klimaat en de portemonnee te sparen. Onze inzet was een duurzaam, gasloos en energieneutraal gebouw.”

Al eerder wilde de vereniging open huis in het Historium houden, maar de coronapandemie hield dat lang tegen. Tot twee keer toe werd het feestje uitgesteld. “We misten de bezoekers, maar de gedwongen sluiting had ook een voordeel. Het gaf ons tijd om het gebouw verder aan te passen aan onze wensen en de tijd.”

De voorzitter kijkt tevreden terug op al het werk dat door bestuur en vrijwilligers is gedaan om het Historium klaar te maken voor de toekomst. “En we zijn ook blij dat het afgerond is. Nu hebben we weer alle tijd om ons op de geschiedenis te richten.” De VHLHB doet dat door het uitbrengen van kronieken, boeken en foto’s, door het houden van lezingen en excursies. Recent is een werkgroep genealogie aan de slag gegaan.

Open Dag

De Open Dag op zaterdag 11 juni werd geopend door wethouder John van der Velden. Bezoekers werden getrakteerd op een drankje met wat lekkers. Buiten stonden enkele kraampjes.
Binnen werden oude films, interviews en foto's getoond, was de expositie te bekijken en gaf ook de schutterij acte de présence.