Oppositie: 'Er zijn geen keuzes gemaakt'

vijfheerenlanden • Tijdens de raadsvergadering van vorige week woensdag hebben oppositiepartijen VVD, ChristenUnie, D66 en GroenLinks van de gelegenheid gebruik gemaakt om te schieten op het coalitieakkoord, zoals deze door de coalitie is gepresenteerd. Conclusie: er wordt voortgeborduurd op het werk van het vorige college en dat is positief, maar men maakt zich over een aantal onderwerpen ook zorgen. 

De eerste kritische noot ging over de omvang van het coalitieakkoord. Het akkoord behelst 36 pagina’s, ondanks dat de coalitie had aangegeven dat men ging voor een coalitieakkoord ‘op hoofdlijnen’. Jaap Breur van D66 merkte op: “Er zijn geen keuzes gemaakt. Op deze manier zijn alle coalitiepartijen tevreden, maar veel zaken kosten geld. Is het dus realistisch om als uitgangspunten te nemen om alles te gaan doen?” Zijn partij diende ook een motie in over Regionale Energiestrategie (RES). D66 verzocht het college om bij de uitvoering van het coalitieakkoord te komen met een raadsvoorstel hoe men een minimale opwekking van 0,072 TWh voor 2030 kan realiseren. In het coalitieakkoord werd volgens de partij de suggestie gewekt dat volgens het college de 0,072 een maximaal haalbare inspanning betrof. De motie werd unaniem aangenomen.

De VVD uitte haar teleurstelling over het feit dat de partij niet werd gezien als serieuze gesprekspartner. “Maar”, zo stelde Hanneke van der Leun, “Wij zijn geen partij die blijven klagen.” De VVD diende ook twee moties in die, nagenoeg, unaniem werden aanvaard. De eerste had betrekking op het onderwerp wonen. Volgens de partij moet het college onder andere met een plan komen om doorstroming te bevorderen en moet het ambitieniveau omhoog. Ook moet er volgens de VVD een plan komen om Vijfheerenlanden voor, tijdens en na de verbreding van de A27 bereikbaar te houden.

Ook de ChristenUnie diende tot slot twee moties in, waarvan er één betrekking had op het onderwerp was het meest besproken onderwerp van de avond zou worden: de keuze van de coalitiepartijen om bij de arbeidsmarktregio Gorinchem aangesloten te blijven. Binnen een arbeidsmarktregio werken onder andere de gemeente en het UWV samen aan een goede dienstverlening voor werkgevers en werkzoekenden. De regio Gorinchem zou te klein zijn en het risico lopen om uiteindelijk te verdwijnen. Het alternatief is aansluiten bij het economisch meer bruisende Utrecht. Volgens wethouder Joop van Montfoort is het risico daar echter dat de gemeente Vijfheerenlanden ondersneeuwt, omdat men ‘één van de velen’ is. Wel benadrukte van Montfoort dat dit geen definitief besluit en dat de gemeenteraad hier uiteindelijk nog een definitieve keuze in moet gaan maken.

Dico Baars van de ChistenUnie uitte ook zijn zorgen over de aanpak van de laaggeletterdheid: "Wij vinden het onbegrijpelijk dat het akkoord met geen woord rept over bibliotheken of kinderopvangorganisaties. Dat vinden de kinderopvangorganisaties zelf ook, als ik hun reactie op het coalitieakkoord lees. Een gemiste kans dus. Hoe gaat de coalitie hen bij dit vraagstuk betrekken?” De motie omtrent dit onderwerp werd niet aangenomen, maar de coalitiepartijen reageerden wel met de opmerking dat ‘het feit dat iets niet in het coalitieakkoord staat niet automatisch betekent dat het geen aandacht krijgt.’ Volgens hen is het nog altijd de bedoeling om raadsbreed besluiten te nemen, net zoals tijdens de vorige raadsperiode het geval was.