• De dames van HSSC'61 1.
• De dames van HSSC'61 1. Foto: Aangeleverd

Dames van HSSC’61 kampioen: ‘Ook op een hoger niveau moeten we mee kunnen doen’

Algemeen

HEI- EN BOEICOP • Nadat de dames van HSSC’61 al op zaterdag 21 mei de competitie afsloten met een 1-7 overwinning bij GJS 2, begon het lange wachten. Voor henzelf zat de competitie er namelijk op, maar concurrent Asperen, speelde pas op 4 juni het laatste competitieduel. Het verschil was drie punten in het voordeel van HSSC’61, met bovendien een veel beter doelsaldo. Asperen had een 18-0 overwinning nodig om nog kampioen te worden. Asperen bleef steken op 5-0 en dus gaat HSSC’61 voor het eerst in de clubgeschiedenis van het vrouwenvoetbal naar de derde klasse.

“Eigenlijk wisten we wel dat Asperen die 18-0 normaal gesproken nooit redt”, blikt Sabine Ouwerkerk, speelster van HSSC, terug. “Toch blijf het een soort spannend, tot het daadwerkelijk is gebeurd. We zijn met zijn allen bij de wedstrijd van Asperen wezen kijken. Toen we kampioen waren zijn we teruggegaan naar Hei- en Boeicop.” 

Daar kon het feest beginnen. Mieke de Jong, eveneens speelster van het team vertelt: “We hebben E-choppers gehuurd, waarmee we op de club een rondje langs het veld hebben gereden. Daarna zijn we naar De Zwaan gegaan in Schoonrewoerd om wat te drinken en vervolgens weer terug naar de club, waar we onthaald en toegesproken werden.”

Feestweek
Naast de festiviteiten op de kampioensdag zelf, was er de afgelopen week de traditionele feestweek van HSSC. Eigenlijk werd het kampioenschap tijdens die hele week gevierd. Nagenoeg alle dames waren wel één of meerdere dagen aanwezig bij de activiteiten, zo won de ploeg ook playbackshow. Het tekent de saamhorigheid binnen het team.

Ouwerkerk: “Ik denk ook dat dit onze grootste kracht is als ploeg: we zijn echt een team.” De Jong vult aan: “Iedereen heeft dit seizoen echt zijn best gedaan om er zo veel mogelijk te zijn, zowel op trainingen als op wedstrijddagen. Met toch een groot aantal dames die in de zorg werken, is dat niet altijd vanzelfsprekend. Bovendien hebben we een aantal keer een beroep kunnen doen op speelsters van de onder de 19. Een aantal van die meiden komen komend seizoen over naar de senioren. Die kunnen we goed gebruiken in de derde klasse.”

Ontwikkeling vrouwentak
De promotie zat er al een tijdje aan te komen. HSSC was namelijk in de voorgaande twee seizoenen ook al goed onderweg, maar die seizoenen werden onderbroken vanwege corona. Het kampioenschap was voorafgaand aan het seizoen ook een duidelijk doelstelling. Sowieso maakt de vrouwentak van HSSC’61 een mooie ontwikkeling door.

Ouwerkerk: “We werden in het seizoen 2015/2016 kampioen in de vijfde klasse. Toen hebben we het eerst een jaar moeilijk gehad, maar ieder jaar ging het steeds beter. Bovendien kwamen er steeds meer meiden en dames uit de regio bij ons voetballen, doordat bijvoorbeeld de vrouwentak bij Meerkerk stopte.” De Jong: “We spelen inderdaad allang niet meer met alleen maar meiden uit Hei- en Boeicop en Schoonrewoerd. Nieuwe mensen worden ook weer goed opgevangen in de groep en maken ons team alleen maar sterker.”

Hoger niveau
Interessant zal het worden om te zien hoe de vrouwen het gaan doen in de derde klasse. Een doelstelling aan komend seizoen hangen vinden De Jong en Ouwerkerk nog lastig. De Jong: “Het is sowieso nog afwachten hoe ons team er precies uit komt te zien. Er zijn wel wat meiden die hebben aangegeven ermee te willen stoppen. Daarentegen komen er dus ook speelsters over uit de jeugd. Wel denk ik dat we goed mee moeten kunnen op dit hogere niveau.”

HSSC gaat dit wel doen met een andere trainer voor de groep. Willem Remerie neemt afscheid na het kampioenschap. Volgend jaar staat Dianne Kers voor de groep, zij was al eerder betrokken bij het eerste dameselftal.