• Iris, Aurelia, Levi en Tygo krijgen 'Zie mij' overhandigd.
• Iris, Aurelia, Levi en Tygo krijgen 'Zie mij' overhandigd. Foto: Aangeleverd

De Week van de Jonge Mantelzorger

kedichem • Het was vorige week de Week van de Jonge Mantelzorger en dus ging burgemeester Sjors Fröhlich op bezoek bij de leerlingen van O.B.S. De Sterrenkijker in Kedichem. Met veel aandacht luisterde hij naar de verhalen van de kinderen die zelf voor een familielid of naaste zorgen.

Maar er was ook tijd voor het stellen van vragen, waarbij vooral de ambtsketen van de burgemeester de aandacht trok van de kinderen. Aan vier leerlingen overhandigde hij het boek ‘Zie mij’, over Thom (14) en zijn broertje Abel (12) die opgroeien met een vader die lijdt aan depressies. Het boek is geschikt voor lezers vanaf 10 jaar en zeer zeker ook voor volwassenen. Alle scholen in Vijfheerenlanden hebben het boek inmiddels toegestuurd gekregen.

Haren kammen

In de Week van de Jonge Mantelzorger wordt extra aandacht gevraagd voor jongeren die binnen hun familie zorg verlenen. Deze ‘jonge mantelzorgers’ helpen bijvoorbeeld mee in de zorg of hebben extra huishoudtaken. Levi, Tygo, Aurelia en Iris – allen leerlingen van de Sterrenkijker – zijn jonge mantelzorger. Geen van hen vind dit lastig of moeilijk. Levi helpt zijn moeder met persoonlijke dingetjes: “Dan kam ik haar haren. Ik denk dat zij dat wel fijn vindt.” Tygo helpt met huishoudelijke dingetjes: “Ik maak mijn eigen eten en ruim alles weer op. Vind ik helemaal niet vervelend, ik vind het juist leuk om te helpen.”

Het broertje van Iris heeft een taalontwikkelingsstoornis en daarom moeite met praten. “Ik help met eten koken. Dat vind ik niet moeilijk, want ik kan goed koken nu,” vertelt zij lachend. Aurelia heeft voor haar agressief demente oma gezorgd. Ze keken dan samen naar foto’s. Maar het was soms ook minder leuk. “Als ze wegliep en boos naar mensen deed die ze niet kende. Zij heeft een half jaartje in bij ons in huis gewoond, maar is nu naar een verzorgingshuis.”

Ondanks soms lastige momenten met iemand in huis die zorg behoeft, vinden ze het niet vervelend. “Het is ook bijzonder en doen het gewoon met z’n allen,” zegt Iris nuchter. 

De leerlingen van de Sterrenkijker stonden erop de burgemeester met z’n allen buiten uit te zwaaien. Natuurlijk kon Sjors Fröhlich dit verzoek niet weigeren, tot groot plezier van alle op de stoep verzamelde leerlingen.

Jeroen Danz