• De muntschat.
• De muntschat. Foto: Nico Van Ganzewinkel

Bitcoins avant la lettre in Vianen?

vianen • De Middeleeuwse muntschat ‘Hagestein’ is nu te zien in Het Stedelijk Museum in Vianen. Men doet mee aan de Nationale Archeologiedagen op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 juni a.s. 

Sinds kort heeft het Stedelijk Museum een unieke Middeleeuwse muntvondst in haar collectie. In 2017 is tijdens graafwerkzaamheden in het nieuwe dorp Hoef en Haag (gemeente Vijfheerenlanden) een pot met bijna 500 middeleeuwse gouden en zilveren munten gevonden. De muntschat van Hagestein dateert uit de tweede helft van de 15de eeuw. De munten zijn in die jaren begraven in een kookpotje. De meeste exemplaren blijken nauwelijks gebruikt en verkeren in een uitzonderlijke goede staat. Er zit een aantal zeer zeldzame exemplaren tussen. 

Annemarieke Willemsen, conservator van de collectie Middeleeuwen van het RMO, en Pim Mohring, conservator van de numismatische collectie van de Nederlandsche Bank, geven in een korte video extra uitleg. Voor kinderen zijn er in het museum enkele activiteiten, gerelateerd aan deze unieke muntvondst. Maar er zijn uiteraard meer archeologische vondsten te zien, zoals het Karolingische zwaard. En in de interactieve informatietafel zijn nog andere middeleeuwse objecten te bewonderen. 

Kortom, ontdek en beleef het verleden van Vianen en de Vijfheerenlanden. Museumkaart en jongeren t/m 18 jaar gratis.