• Een schets van hoe het eruit moet komen te zien.
• Een schets van hoe het eruit moet komen te zien. Foto: Aangeleverd

Kunstwerk ‘De Overkant’ komt als het aan de jury ligt in de Broekgraaf

Algemeen

LEERDAM • Op de brug, die gelegen is tussen de Keizerrood en de Kristallaan in de wijk Broekgraaf komt, als het technisch mogelijk is, het kunstwerk ‘De Overkant’ te staan. Dit is een ontwerp van kunstenaar Maarten de Reus.

Vorige week woensdag hebben vier kunstenaars op uitnodiging van het KIOR, Kunst in de Openbare Ruimte en onderdeel van het Pilgram Initiatief, hun idee gepresenteerd aan een jury bestaande uit projectmedewerkers, leden van het KIOR en bewoners. Na de presentatie konden alle wijkbewoners de ontwerpen bekijken en hun mening hierover geven. De inbreng van de bewoners zijn door de jury later op de avond meegenomen in de eindbeslissing.

Vier kunstwerken
De vier kunstenaars die hun plan mochten presenteren hadden allen een andere invalshoek voor het kunstwerk gekozen. Zo had beeldvormer Tim Hoefnagels een brugleuning ontworpen van hout, staal en groen acrylglas. Hij heeft zich hierbij laten inspireren door de ronde mallen die tijdens het glas blaasproces worden gebruikt.

Beeldhoudster Dorothé Jehoel was met het ontwerpen van haar kunstwerk uitgegaan van de bekende klassieke wijn roemer. Daarbij zag zij ook nog in gedachten iemand die iets uit het water viste. Dus bedacht zij het kunstwerk ‘De Vangst’, dat een aluminium half ronde hengel van drie meter hoog uitbeeld, die boven het water hangt. Het derde ontwerp was van Jan Willem Terlouw die bij zijn ontwerp was uitgegaan van de glasblazerspijpen. Hij heeft met deze glasblazerspijpen op de brug gestaan en zo het ontwerp bedacht. De basis was een gekleurd brugwegdek, langs de bestaande leuningen een aantal grote glasblazerspijpen waaraan aluminium glasballen hangen en op het wegdek een aantal groenbakken. De jury besloot uiteindelijk toch te kiezen voor het ontwerp van Maarten de Reus. 

Optisch kunstwerk
Het is een optisch kunstwerk dat steeds veranderd vanuit welke positie je deze bekijkt. Aankomend bij de brug zie je aan weerszijden twee abstracte ronde sculpturen liggende op een tafel, maar wanneer je dichterbij komt zie je de teksten Over en Kant die in het kunstwerk zijn verwerkt. Het brugoppervlak is verdeeld in twee kleurvlakken zodat ook daar de ene en andere kant ontstaat. In het midden van de brug wordt in het wegdek een aluminiumcirkel aangebracht met de tekst: ”De overkant, als men daar is aanbeland wordt deze kant de overkant’.

Tijdens de drukbezochte bewonersinloop was merkbaar dat ook bewoners van de wijk dit een mooi ontwerp vinden. Zo ook Wim van Maanen en Maarten Scheurwater die ruim de tijd namen met iedere kunstenaar in gesprek te gaan over hun ontwerp. Hun voorkeur ging ook uit naar het werk van De Reus. Ook al omdat de Heus het brugwegdek in zijn plan heeft meegenomen.

En dit leverde gelijk de vraag op die zij aan projectleider Serge Vonk stelden: “Krijgen nu alle bruggen in de wijk een mooi brugdek? Ook sluiten veel brugdekken niet goed aan op het wegdek en dat is zeker hinderlijk als je er met de auto over rijdt.” Vonk vertelde dat er door het projectteam inderdaad al werd gekeken naar wat er met de andere bruggen moet gebeuren. Vonk erkende dat de bestaande brugwegdekken er niet mooi uitzien. Mandy Roos, communicatie adviseur Broekgraaf, benadrukt nog wel dat het een voorlopige gunning betreft. Roos: “Het plan moet nog technisch uitgewerkt en door diverse partijen beoordeeld worden.”

Mimi van Rossem