• Herman Gleis in zijn gelatobar.
• Herman Gleis in zijn gelatobar. Foto: Ingeborg Al

Vianen is gastro- en gelatobar rijker

Algemeen

vianen • Je moet het maar durven om in coronatijd een nieuwe horecagelegenheid te starten. Maar daar dacht Herman Gleis net even anders over. Eerlijk is eerlijk, hij had ook niet voorzien dat de dag na de opening van zijn Gastrobar “Wat Anderrs” deze alweer dicht moest vanwege nieuwe coronamaatregelen. 

Herman is zeker geen onbekende in Vianen, hij is sinds 2014 hét gezicht van Eetcafé de Rooie Reiger op de Voorstraat en altijd in voor iets nieuws en ludieks. Zo liep hij al even rond met het idee om naast het eetcafé iets anders op het gebied van een restaurant te beginnen. “Ik had wel wat noten op mijn zang hoor” vertelt Herman. 

Geen standaard concept
“Het moest geen standaard concept worden en op loopafstand van het café liggen.” Dat avontuur begon in november 2021 op de Weesdijk, een zijstraat van het centrum van de Viaanse binnenstad. Het vorige restaurant is maar kort open geweest, maar toch hebben Herman en zijn vriendin Kim alles, behalve de vloer, vernieuwd. Nadat ze hun perfecte chef-kok Elmer aangetrokken hadden gingen ze los. Toen ze na de opstartfase de klantervaringen konden peilen, hebben ze de kaart ietwat aangepast, maar waren ze vooral blij met het resultaat.

Gelato
En of dat alles nog niet genoeg was werd op 14 april de deuren van de gelatobar geopend. Daar is Rob elke dag te vinden achter de ijsmachine, want elke smaak wordt kakelvers en met passie gemaakt. Ook de gelatoria moest eraan geloven; niets is standaard, nee, allergie vrij, gluten- en suiker vrij én geloof het of niet, ze maken er zelfs hondenijs. Alle grondstoffen van het ijs komen uit Italië en worden in Duitsland verfijnd. De basismix heeft de smaak van softijs en wordt met echte melk voorbereid. In de salon worden vervolgens alle smaken gemaakt. Hierdoor kan in feite elke smaak ontwikkeld worden en creëren ze elke keer weer iets nieuws.

Ook de ijssalon is tot nu toe een groots succes, maar Rob en Herman leunen niet achterover. In tegendeel, ze zijn zich ervan bewust dat ijs een seizoensgebonden en weersafhankelijk product is. Daarom denken ze nu al herfst en winter plannen uit, zoals: het geven van workshops, ijstaarten maken, iets speciaals tijdens Haloween, Sinterklaas en andere feestdagen. 

Vianen is in ieder geval een prachtige gastro- en gelatobar rijker waar elk nieuw recept met kritisch oog door Herman geproefd en goedgekeurd wordt, zélfs het hondenijs.

Ingeborg Al