Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Muzikanten uit provincie Utrecht opgelet opgelet: win een beurs van 10.000 euro

Algemeen

REGIO • Het Prins Bernhard Cultuurfonds lanceerde vorige week een nieuwe editie van UP:Next, de beurs voor Utrechtse popmuzikanten. Professionele artiesten uit de provincie Utrecht kunnen van 1 juni tot 1 augustus een plan indienen voor een volgende stap in hun carrière.

Eind 2022 selecteert de jury één plan, waaraan een beurs van 10.000 euro gekoppeld is. De artiest kan deze beurs naar eigen inzicht inzetten om een jaar te werken aan een vernieuwend muzikaal project, met uiteindelijk een live showcase op Festival Tweetakt. Eerdere ontvangers van de beurs waren Faradays en Kypski. UP:Next is een beurs voor artiesten uit de provincie Utrecht die al enige tijd bezig zijn en een stevige basis hebben. Met UP:Next wil het Prins Bernhard Cultuurfonds, samen met partners Festival Tweetakt en muziekplatform 3voor12 Utrecht, ervoor zorgen dat de Utrechtse muziekscene blijft doorgroeien.

Plan indienen
Iedere professionele artiest of band die zichzelf herkent in de criteria kan tussen 1 juni en 1 augustus een plan indienen op www.up-next.nl. In het najaar maakt een jury de shortlist bekend. In december wordt de winnaar onthuld, die vanaf dan een jaar de tijd heeft om aan de slag te gaan.

In 2020 nam Faradays de allereerste beurs in ontvangst. Ze deed een jaar lang muzikaal onderzoek, ging nieuwe experimenten aan en ontwikkelde een gloednieuwe live show met band en dansers. Op 20 mei 2022 was haar afsluitende showcase in EKKO. 

Vrijheid en vertrouwen
Faradays: “Met de support van UP:Next kon ik legitiem groter denken voor onze nieuwe live show. Naast financiële steun was het fonds een ‘vote of confidence’ voor ons als artiest en de creatieve weg die we kiezen.” Eind 2021 ontving Kypski de tweede UP:Next-beurs, waar hij dit jaar aan werkt.

Kypksi: “De beurs van UP:Next creëert voor mij vooral de ruimte en vrijheid om mij weer op het muzikale deel te kunnen focussen, omdat ik nu goede mensen om me heen kan verzamelen die veel organisatorische zaken uit handen kunnen nemen. Ik hoef niet alles meer alleen te doen, na een paar jaar dat wel te hebben gedaan.”