• John van der Velden in het Stedelijk Museum in Vianen.
• John van der Velden in het Stedelijk Museum in Vianen. Foto: Gertjan den Ouden

In gesprek met de nieuwe wethouders (1): John van der Velden

Algemeen

vijfheerenlanden • De komende weken gaat Het Kontakt Vijfheerenlanden in gesprek met de nieuwe wethouders en worden deze voorgesteld aan de inwoners van de gemeente Vijfheerenlanden. Deze keer: John van der Velden.

Zijn naam was misschien wel de meest verrassende van de vijf nieuwe wethouders van de gemeente Vijfheerenlanden. Toch twijfelde John van der Velden geen moment toen hij gevraagd werd voor de positie. “Het is een beetje zoals bij alles in mijn leven. Dingen komen toevallig op mijn pad en dan ga ik ervoor.”

Vijf wethouders
Nadat VHL Lokaal, CDA, SGP en PvdA overeen waren gekomen om samen de coalitie te gaan vormen de komende jaren, ging men er in eerste instantie nog vanuit dat er vier wethouders aangesteld zouden worden: één van elke partij. Tijdens de formatiegesprekken vonden de partijen de stap van zes naar vier wethouders echter toch te groot en dus mocht VHL Lokaal als grootste partij nog een extra wethouder aanwijzen.

En dus kwam John van der Velden in beeld. Van der Velden, vier jaar raadslid in Vianen en vier jaar raadslid in Vijfheerenlanden, gaat de uitdaging graag aan en heeft de komende jaren de portefeuilles Dienstverlening, Duurzaamheid, Milieu en Water, Energietransitie en Klimaat, Kunst en Cultuur, ICT en Informatieveiligheid, DIV en Gegevensbeheer onder zijn hoede.

“Ik had al wel in mijn hoofd dat ik ooit eens wethouder wilde worden, het ging nu alleen iets sneller dan gepland”, vertelt Van der Velden. “En ik heb er voorlopig geen seconde spijt van. Het is hard werken, maar het is zo ontzettend leuk. Je komt veel onder de mensen, al ben ik nu ook nog druk met me inlezen in diverse dossiers.”

Divers CV
Van der Velden (65) heeft gedurende zijn werkzame leven de meeste uiteenlopende dingen gedaan. Tot zijn 29ste werkte hij in diverse detailhandelszaken, waarna een bekende in hem wel een geschikte schoenmaker zag. Van der Velden volgde hier vervolgens een opleiding voor, maar belandde vervolgens in het onderwijs. Zo was hij onder andere docent schoentechnieken en docent aan de ondernemersopleiding. Bovendien schreef hij meerdere lesboeken.

Later zou Van der Velden alsnog een succesvolle schoenmakerij openen in Vianen op de Voorstraat, die hij zo’n 15 jaar zou aanhouden. Hierna keerde hij terug naar het onderwijs, eerst het reguliere, maar later werkte hij op scholen met probleemjongeren en autistische kinderen. En dan is van der Velden ook nog eens musicus: hij gaf gitaar- en trompetles en is al bijna 45 jaar koordirigent. De gevleugelde uitspraak ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’ lijkt uitstekend van toepassing op Van der Velden. 

Kunst & Cultuur
Als musicus heeft Van der Velden veel persoonlijke binding met de portefeuille Kunst en Cultuur. “We willen de komende jaren investeren in het Glasmuseum en het Stedelijk Museum Vianen. Bovendien onderzoeken we de mogelijkheden om het Glasmuseum te verhuizen.”

“De grootste taak op het gebied van Kunst en Cultuur is misschien nog wel het samenbrengen van alle initiatieven binnen de gemeente. Er zijn veel verenigingen of groepen die goede ideeën en concepten hebben. We zijn nu bezig met het inventariseren van wat er allemaal is en dan kunnen we kijken of we initiatieven met elkaar kunnen combineren. Nu opereren een aantal initiatieven nog los van elkaar, terwijl men elkaar kan versterken.”

Energietransitie
Van der Velden heeft met de portefeuilles Duurzaamheid, Milieu, Energietransitie, Water en Klimaat misschien wel de onderwerpen onder zijn hoede die, naast wonen, het meest besproken zijn. “Met betrekking tot die onderwerpen ben ik nu dus heel veel dossiers aan het lezen. Ik wil weten wat er allemaal al onderzocht is en hoe dingen zitten. We hebben gelukkig ook een aantal sterke ambtenaren met veel verstand van deze onderwerpen.”

“Iedereen weet inmiddels wel dat er bepaalde stappen moeten worden gezet, willen we geen wereld achterlaten die er ongezond uitziet. Als gemeente willen we het goede voorbeeld hierin geven. Projecten waarbij we zelf gaan bouwen willen we bijvoorbeeld niet BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouwd), maar zo veel als mogelijk helemaal energieneutraal bouwen. Verder zetten we vol in op zonnepanelen binnen Vijfheerenlanden, op het dak en op gevels. In het coalitieakkoord zijn we overeengekomen dat daar de prioriteit ligt en dat windmolens daarna pas een optie zijn. Bovendien zijn er in buurgemeenten pilots met andere alternatieven gaande die we uiteraard volgen.”

Aan de slag
John van der Velden hoeft zich dus voorlopig niet te vervelen, maar gezien zijn werklust vindt hij dat geen probleem. “Ik krijg er energie van. Het komende jaar wil ik gewoon zo veel mogelijk mensen spreken over alle onderwerpen die binnen mijn portefeuille vallen. Na die inventarisatie moeten er besluiten genomen worden, want er moet wel wat gebeuren. Ik wil niet ellenlang discussiëren en onderzoeken. We moeten aan de slag.”