• Wilfried Prigge: 'Ik heb hier vrienden voor het leven gemaakt.'
• Wilfried Prigge: 'Ik heb hier vrienden voor het leven gemaakt.' Foto: Jeroen de Bruin / DBRN Fotografie

Bizar slot verrast Wilfried Prigge

heukelum •  Zaterdag was het dubbel feest bij Heukelum. Door de 0-6 overwinning speelde Heukelum zich veilig, maar of Heukelum volgend jaar ook in de tweede klasse speelt valt nog te bezien. Want doordat de rood-witten al zeker zijn van het kampioenschap van de derde periode spelen ze in de nacompetitie om promotie naar de eerste klasse.

Sociale contacten

Vaste waarde in de Heukelumse verdediging is de 40-jarige Wilfried “Bony” Prigge. Hij kwam tien jaar geleden in Heukelum aanwaaien en is nooit meer bij de dorpsclub weggegaan. Prigge: "Ik ben voor de liefde in Leerdam komen wonen. Op advies van mijn toenmalige zwager Pieter-Maarten Hoekstra ben ik toen bij Heukelum gaan voetballen. Ik wilde wat meer sociale contacten opdoen.”

De Drent heeft in zijn jeugd bij de roemruchte voetbalclub Zwartemeer gevoetbald. Hij had tien jaar niet gevoetbald toen hij bij Heukelum zijn kicksen weer aan trok. Aanvankelijk begon Prigge bij het tweede elftal zijn wedstrijden te spelen maar al snel promoveerde hij naar het eerste en is nooit meer uit de selectie verdwenen. Prigge heeft op veel posities gestaan. “Ze wisten in het begin niet wat ze met me aan moesten. Ik heb een tijdje spits en rechtsback gestaan. Onder trainer Marco Verbeek ben ik centraal achterin gaan voetballen."

Hart gestolen

Heukelum heeft zijn hart gestolen. “Ik heb hier vrienden voor het leven gemaakt. Het is een warme club met leuke mensen. Ik woon in Leerdam maar ik voel me meer Heukelummer dan Leerdammer.“ In Heukelum hoort hij er helemaal bij. Hij heeft zelfs een bijnaam. Prigge: “Hier heeft bijna iedereen een bijnaam. Ik word ‘Bony’ genoemd. Omdat toen ik hier kwam Wilfiried Bony de spits van Vitesse was en dezelfde voornaam heeft. Dat vind ik harstikke mooi en heb ik zo gelaten.”

Prigge voet zich fit en kan haast niet geloven dat hij al 40 jaar is. Hij krijg geregeld de vraag gesteld of hij volgend seizoen doorgaat. “Dat bekijk ik aan het eind van het seizoen. Dan hak ik de knoop door. Ik voel me nu fit en draai een heel goed seizoen. Maar ik voel wel pijntjes na de wedstrijd. Door corona hebben we ook op dinsdagavond gevoetbald. En omdat we tegen degradatie aanhikten heb ik niet altijd mijn rust kunnen pakken.“

Proxsys Cup

Prigge heeft in Heukelum al verschillende hoogtepunten meegemaakt. Hij promoveerde met zijn team in 2016 naar de tweede klasse en won de Proxsys-cup in 2015. “Dat was een hele beleving. Mijn bijdrage was toen heel beperkt. Maar de finale winnen voor zo’n volle zaal met publiek was geweldig”. Wilfried vindt niet alleen de successen leuk. “De periodes dat je onderaan de ranglijst bungelt schept ook een band. Vooral wanneer het je lukt om er weer bovenop te komen.”

'Het zat even niet mee'

Dit seizoen was er zo één. Heukelum begon vorig jaar slecht aan de voetbalcompetitie. Prigge heeft hier wel een verklaring voor. “We hebben misschien nog wel meer dan andere clubs last gehad van de coronaperikelen. De sterke mensen waren niet fit en hadden moeite om weer op conditie te komen. Het zat even niet mee.” Maar in maart begon Heukelum te draaien. Met als gevolg dat Heukelum nu degradatie ontloopt en zelfs in de nacompetitie mag spelen voor promotie. Heukelum is een moeilijke ploeg om tegen te voetballen. Dat onderkent Prigge ook. “We spelen simpel en compact achterin. We geven weinig weg en hebben jongens die een wedstijd kunnen beslissen. Op dit moment gaat dat vrij goed.”

Volgens Prigge waren ze tot vorige week helemaal niet bezig geweest met de nacompetitie. "We zijn alleen maar druk geweest met de strijd tegen degradatie. En we gingen er een lange tijd niet vanuit dat we kans hadden op een periode. Bizar dat je bezig bent met het ontlopen van degradatie en dat je op het eind van de competitie om promotie mag spelen.”

Pieter Jan van Oort