• Kinderen in actie tijdens de Mud run.
• Kinderen in actie tijdens de Mud run. Foto: Mimi van Rossem

Jeugd Actief Leerdam weer aan de bak

Algemeen

LEERDAM • Net als zoveel anderen kon ook Stichting Jeugd Actief uit Leerdam tijdens de coronapandemie weinig leuke activiteiten voor de jeugd organiseren, maar inmiddels is Jmen bezig met een inhaalslag. De verschillende werkgroepen zijn inmiddels druk in de weer met de voorbereidingen om allerlei leuke activiteiten voor de kinderen van 6 tot 12 jaar te organiseren. De eerstkomende activiteit is de Buitenspeeldag die op 8 juni op het Glaspark aan de Bruininxdeelsekade in Leerdam wordt gehouden.

Dit wordt een leuke middag waarbij de kinderen zich kunnen uitleven op allerlei verschillende springkussens en een stormbaan. Ook kunnen de kids meedoen aan allerlei spelletjes, waaronder het kippenvangen en het sponzenspel. Deze middag wordt medegeorganiseerd door de afdeling Sport en Cultuur van Stichting SamenDoen. 

Alles uit de kast
Jacqueline Wolthuis, bestuurslid PR van Jeugd Actief, vertelt dat alle werkgroepen zeer blij zijn dat er weer activiteiten georganiseerd kunnen worden. Wolthuis: “Wat hebben we dit gemist zeg. Natuurlijk hebben we tijdens corona van alles uit de kast gehaald om iets voor de kinderen te kunnen organiseren waaronder het Kinderkookcafé, dat doordat de kinderen thuis moesten koken en dus iedereen hieraan mee kon doen, een groot succes werd. Maar het is honderd keer mooier als je gewoon met de kinderen bezig bent.”

Inmiddels zijn er al enkele activiteiten voor de kinderen geweest, zoals: een filmmiddag in GO, het schoolvoetbaltoernooi en de culturele middag. Maar er staat nog veel meer leuks op het programma.” Wolthuis vertelde verder dat, omdat de vrijwilligers tijdens corona heel creatief moesten nadenken wat er wel of niet georganiseerd kon worden, er gelijk eens goed is gekeken naar de bestaande activiteiten. De werkgroepen stelden zichzelf de vraag wat er anders of beter kan, en ook hebben de werkgroepen gebrainstormd over nieuwe activiteiten. 

Wolthuis: “Tijdens de brainstormsessies kwamen een paar leuke ideeën opborrelen en enkelen zijn we nu bezig uit te werken. Zo gaan we op 16 juli, tijdens de Sport en Speldag die door de LOV in het centrum wordt gehouden, meedoen aan de voorrondes van het NK Stoepranden. Dit is erg leuk hoor, het is een activiteit van Jantje Beton waar 100 gemeenten en dorpen uit Nederland aan meedoen. De winnaar van een stad of dorp mogen met een begeleider op 18 september naar de landelijke finale in het Nederlands Open Lucht Museum in Arnhem. Ook gaan we een cityrun voor kinderen organiseren.” 

Timmerdorp
Maar waar iedereen zich natuurlijk op verheugd is de Timmerdorpweek. Deze wordt gehouden in de week van 15 tot 19 augustus en heeft als thema ’Timmerdorp gaat op Safari.” Timmerdorpburgemeester is dit jaar Martine Visser, bekend als raadslid van het CDA en coördinator van de voedselbank Vijfheerenlanden/Leerdam.

Wolthuis vertelt hierover: “Ook bij het Timmerdorp zijn er enkele veranderingen doorgevoerd. We gaan natuurlijk hutten bouwen, verven en slopen. Maar wat nieuw is, is dat we op maandagavond een filmavond hebben in een buitenbios. Omdat de 10-plussers op het terrein blijven slapen en er van slapen natuurlijk weinig terecht komt hebben we besloten om alle kinderen dinsdagmorgen vrij te geven. ‘s Middags worden de hutten geverfd.”

Mud run
“En wat we gezien het succes van vorig jaar er zeker inhouden is de mudrun. Deze wordt donderdagmorgen voor de kinderen tot 9 jaar gehouden en s’ middags voor de 10-plussers. Vrijdag staan er weer een aantal springkussens op het terrein waar de kinderen zich op kunnen uitleven, ‘s avonds de disco en de afsluitende vuurwerkshow. Nieuw dit jaar is dat de disco en vuurwerk ook op het Glaspark wordt gehouden.”

In het najaar volgen nog de Kinderboekenweek en het Kinderkookcafé. Meer informatie over alle activiteiten en hoe aan te melden is te vinden op www.jeugdactief.nl

Door: Mimi van Rossem