• Rob de Wit (rechts) is mede-initiatiefnemer van De Lekprikkers.
• Rob de Wit (rechts) is mede-initiatiefnemer van De Lekprikkers. archieffoto: Anne Marie Hoekstra

'Wat telt is het resultaat'

“De prikkers zijn onderdeel van een groep, maar je route loop je alleen of samen met iemand. Op een tijdstip, dat je zelf bepaalt,” vertelt mede-initiatiefnemer Rob de Wit. “Als het werk maar gedaan wordt. Wat telt is het resultaat.” En dat resultaat is zwerfvuil verminderen en een schonere omgeving.

“Ik wil dat het milieu niet zo zwaar belast wordt. Dan moet je niet alleen naar de overheid kijken, maar ook zelf iets doen. Het geeft mij voldoening. Beide speelt bij alle Lekprikkers mee. We voelen allemaal de verantwoordelijkheid,  die we als mensen hebben voor de natuur.”

Storen
Rob de Wit is geboren in Lexmond en nu woonachtig in Ameide. “Ik ben al een tijdje met pensioen. De overgang van een drukke baan naar niets doen was te groot. Dus dacht ik dat vrijwilligerswerk wel wat zou zijn. Ik wandel veel en maak graag lange tochten in het buitengebied rond Ameide. En elke keer viel me op: wat ligt er toch een hoop rommel overal, vooral veel plastic. Ik stoorde mij er aan. Ik kan er - heel praktisch - sowieso niet tegen dat het een rommel is. Maar als je verder nadenkt, besef je ook wat het met de natuur doet. De vraag kwam op of ik daar iets aan zou kunnen doen. Wil ik daar wat aan doen? En op een wandeling nog geen twee jaar geleden, ik zal dat moment nooit vergeten, zag ik in de verte iemand die de dijk op-en-af liep. Die was zwerfvuil aan het opruimen. Een praatje gemaakt en toen bleek dat we dezelfde ideeën hadden. Zo werd De Lekprikkers geboren.”

“We wilden het niet professioneel aanpakken”, vervolgt Rob. “Het moet tenslotte ook leuk blijven. We hebben mensen aangesproken die ook vaak wandelen en gevraagd of zij een knijper mee wilden nemen op hun tochtjes door de streek. We hebben ook met een interview in Het Kontakt gestaan, waar veel positieve reacties op kwamen.”
De aanwas van 'medeprikkers' betekende wel dat alles in goede banen geleid moest worden. “In Ameide en Tienhoven zijn er ongeveer 75 straten. Dus dachten we: als iedereen die meedoet nu een bepaald gebied voor zijn of haar rekening neemt, kunnen we onze leefomgeving zwerfvuilarmer maken. Van lieverlee groeide het aantal Lekprikkers, zodat ons werkgebied zelfs uitgebreid kon worden.”

Tijdens de Landelijke Opschoondag worden ook de scholen betrokken. “Die nemen het mee in hun lespakket. Er zijn ook contacten met de gemeente voor praktische zaken, zoals het plaatsen van prullenbakken, en Reinigingsdienst Waardlanden stelt spullen beschikbaar: grijpers, afvalzakken, hesjes. Er zijn nu ruim 40 prikkers actief in het gebied tussen en rond Ameide en Tienhoven. Sommigen lopen alleen, anderen doen het in een groepje. Allemaal op een tijdstip dat zij zelf bepalen. Regent het, dan ga je een dagje later. Als het maar gebeurt. Wat telt, is het resultaat. De praktijk wijst uit dat eens in de 3 of 4 weken voldoende is.”

Sigarettenpeuken
Het resultaat is merkbaar. “We krijgen van prikkers soms te horen dat ze het rondje eigenlijk niet hoefden te doen, want er lag bijna niets. Wat niet minder wordt, is het aantal sigarettenpeuken. En dat is zo slecht voor het milieu, want het duurt ontzettend lang voor de natuur de schadelijke stoffen heeft afgebroken.” Wat wel minder is geworden is het aantal plastic flesjes. "Dat heeft waarschijnlijk te maken met het statiegeld dat daar nu op zit”, denkt Rob. "Dit soort maatregelen werken dus echt.”

Het gebied langs de Lek vindt Rob zorgelijk. “Er komt heel veel afval van de schepen. En de recreanten laten ook van alles achter. Dat gaat van klein afval tot complete achtergelaten barbecues, inclusief bierflesjes: leeg, maar ook vol.” Er zijn ook succesjes: “Een collega-prikker uit Vianen vond veel wikkels die heel schadelijk zijn voor het milieu. Hij nam contact op met de producent. Nu worden wikkels gebruikt die veel minder schadelijk zijn.” 

'Ik wil dat het milieu niet zo zwaar belast wordt. Dan moet je ook zelf iets doen'

Meer informatie op Facebook (ameide.duurzaam) en Instagram (ameideduurzaam). Website: ameideduurzaam.nl.