• Jeffrey van der Heiden met een tackle op de bal.
• Jeffrey van der Heiden met een tackle op de bal. Foto: Nico Van Ganzewinkel

Heukelum slaat belangrijke slag

heukelum • Voor de gasten uit Aalst was de nederlaag een heel dure. Titelconcurrent SVW vergrootte het gat tot vier punten, waardoor een kampioenschap voor Roda Boys wel érg ver weg is. Trainer Jan van Grinsven van Roda Boys weigerde echter de handdoek te werpen. “Natuurlijk wordt het erg moeilijk, maar we gaan er gewoon voor. In het voetbal zijn gekkere dingen gebeurd, dus het zou dom zijn om het te laten lopen. Dat kan ook niet, want als we het niet redden moeten we de nacompetitie in.”

Nog geen conclusies

Ook ‘kamp-Heukelum’ trok nog geen definitieve conclusies. “Het gat van zes punten met nog twee wedstrijden te spelen is comfortabel, maar we moeten het eerst maar écht binnen hebben”, zei trainer Jerome Ceton. “Dus gaan we zaterdag bij GJS gewoon proberen te winnen. En als dat lukt, hebben we ook een periodetitel.”

Hoewel Roda Boys zaterdag in Heukelum het betere van het spel had, was de kansenverhouding veel meer in balans en misschien zelfs in Heukelums voordeel. De bezoekers kwamen twee keer erg slap uit de kleedkamer. In de eerste helft profiteerde Heukelum na twaalf minuten. Een vrije trap van Sil van Putten werd door Ferry Meijdam ineens hard voor het doel gebracht. Tim Schwebke kon simpel binnen glijden: 1-0.

'Schandalig' 

Halverwege de eerste helft herpakte Roda Boys zich. De ploeg dacht na een halfuur op gelijke hoogte te komen, maar die treffer werd afgekeurd. Van Grinsven moest zich na afloop actief inhouden: “De bal zou achter geweest zijn, maar die was nog een halve meter voor de lijn. Schandalig, maar daar heb je mee te maken. Dat is amateurvoetbal.”
De 1-1 kwam er vijf minuten voor rust alsnog, toen Jelle Scholts een strafschop feilloos benutte. Heukelum had opnieuw de leiding kunnen nemen, maar Roda-doelman Jamil Kools redde prima op schoten van Schwebke en Ferry Meijdam.

Ook na rust kon Roda Boys aanvankelijk geen vuist maken en opnieuw kwam Heukelum op voorsprong. De bal bleef hangen in het strafschopgebied, waarna Ferry Meijdam zijn broertje Benjamin bediende: die twijfelde niet en schoof de 2-1 achter de nu kansloze Kools.

Roda Boys ging wel op zoek naar de gelijkmaker, maar érg overtuigend was het allemaal niet. De ondanks zijn 40 jaar nog altijd beresterke Wilfried ‘Bony’ Prigge leidde zijn defensie door sommige hachelijke situaties. En als er dan tóch een kans ontstond, stond doelman Yoerik van ’t Pad zijn mannetje. De grootste kans was voor de thuisploeg, toen invaller Thomas van Iperen kon kiezen tussen de bal afleggen of gaan voor eigen succes. Hij koos de laatste optie, maar raakte de bal verkeerd. 

Bevrijdende 3-1

Kort daarna viel de bevrijdende 3-1 alsnog. Benjamin Meijdam mocht alleen op Kools af, wurmde zich met enige moeite langs de doelman en maakte zijn tweede van de middag.

“Wij hebben ontzettend veel vertrouwen en hebben een plan”, wist Ceton. “Daarom raken we niet van de wijs als we een doelpunt tegen krijgen. We weten wat we kunnen en wat we niet kunnen. Onze vorm komt niet uit de lucht vallen, daar werken we hard voor. Dan is dit een mooie beloning.”

Rendement

Van Grinsven zag dat Heukelum makkelijker scoorde dan zijn ploeg. 

“Hun rendement was vandaag een stuk hoger dan dat van ons. Wij zijn voetballend de betere ploeg, maar op dit dramatische veld is dat niet altijd een voordeel. Heukelum heeft een paar spelers die er op kunnen klappen en dan hebben wij het moeilijk. Complimenten daarvoor, zij hebben naar hun kwaliteiten gespeeld.”

Maarten van Hoogevest