• Ingrid en Bart van der Meijden, trouwe bezoekers van het Alzheimer Café.
• Ingrid en Bart van der Meijden, trouwe bezoekers van het Alzheimer Café. Foto: Levien Vermeer

Alzheimer Café Leerdam weer open

Algemeen

LEERDAM • Bijna zeventig procent van mensen met dementie woont thuis met steun van partners, familie en soms ook buren. Bovendien is er het Alzheimer Café. In Leerdam worden mensen met dementie en hun relaties iedere laatste dinsdag van de maand in Lingesteyn verwelkomd. De loop is er een beetje uit na twee lange coronajaren. Daarom een extra uitnodiging aan mensen met dementie, hun partners en sociale relaties.

Nu het Café in februari dit jaar weer opengegaan is, blijkt dat sommige mensen nog moeten wennen aan het elkaar weer fysiek treffen. Terwijl het lotgenotencontact zo’n goed doet. De laagdrempelige bijeenkomsten bieden niet alleen informatie over leven met dementie, maar ook gezelligheid en sociaal contact. Ervaringen worden gedeeld, en bezoekers ervaren herkenning, erkenning en steun van elkaar en hulpverleners.

Zo beleven Ingrid (59) en Bart (75) van der Meijden uit Leerdam dat ook. Vorig jaar werd bij hem vasculaire dementie vastgesteld, en net voor corona uitbrak maakten ze kennis met het Alzheimer Café. Daarna lag alles een tijd stil. Inmiddels hebben ze zich weer aangesloten. Het stel vindt de avonden ‘heel interessant en leuk’, zegt zij. 

“Vorige maand was er een fysiotherapeute te gast, over het belang van blijven bewegen. Nu gaan we iedere dinsdagochtend naar een groep van bewegen voor ouderen.” En er wordt nog iets gestimuleerd door het Café-bezoek. “Stichting SamenDoen is bezig om te kijken of er een mogelijkheid is voor mijn man om weer te biljarten, omdat hij het vroeger zo graag deed. Er is al een sportcoach bij ons op bezoek geweest.”

Ze wisten allebei onbewust wel dat er iets mis was. “Maar je ontkent het eerst. In het Café horen we allerlei dingen, waardoor dat op z’n plek valt.” Ingrid hoeft niet de hele dag voor haar man thuis te zijn en doet vrijwilligerswerk bij de Kringloop. Soms komt hij daar koffie drinken. “Dan spreken we een tijd af zodat ik in de gaten kan houden wanneer hij er zou moeten zijn. Mocht hij door een black-out niet meer weten waar hij is, dan heeft hij onze contactgegevens in z’n portemonnee.”

Breed scala aan onderwerpen
Gepensioneerd geriatrie verpleegkundige Rinus Broekhoff (68) is gespreksleider in het Leerdamse Alzheimer Café. Hij legt uit: “Een werkgroep met vertegenwoordigers van SamenDoen, Rivas, Present en Buurtzorg, stelt een jaarprogramma samen en nodigt sprekers uit over een breed scala aan onderwerpen.”

Zo zijn Miranda van Luenen, mantelzorgmakelaar in Vijfheerenlanden, en verpleegkundige Erik Meijer al te gast geweestVan Luenen maakte inzichtelijk dat men bijvoorbeeld gebruik kan maken van extra (financiële) regelingen. In zo’n geval biedt zij mentaal en praktisch professionele ondersteuning. Meijer behandelde het onderwerp ‘Wat als opname in een verpleeghuis dichterbij komt?’ Dat is een ingrijpende gebeurtenis, zowel voor de persoon met dementie als voor de mantelzorger, weet Broekhoff. “Dan is een goede voorbereiding in praktisch - en emotioneel opzicht van groot belang.” 

Een ander relevant onderwerp is gezonde voeding. “Onder invloed van dementie verandert soms iemands smaak, of verdwijnt de eetlust. Dan speelt kleur en presentatie bijvoorbeeld een rol om het voedsel aantrekkelijker te maken.”

Wat mist het echtpaar Van der Meijden als het Café er niet zou zijn? Het antwoord is duidelijk: “Je vindt er persoonlijke aandacht en herkenning. We horen ook dingen waar we misschien in de toekomst nog iets aan hebben.” Ze zijn dankbaar dat ze op hun kinderen terug kunnen vallen. “Als er iets is, dan staan ze stuk voor stuk voor ons klaar.” 

Eerstvolgende Alzheimer Café in de grote zaal van Lingesteyn is op 31 mei. Psycholoog mevrouw Renée van Loon (Rivas), komt praten over gedragsveranderingen bij dementie, met tips hoe daarmee om te gaan. Inloop is vanaf 19.00 uur, start programma 19.30 uur. De toegang is gratis. Informatie en aanmelding digitale nieuwsbrief: fboonstra@samendoen.expert.

www.alzheimer-nederland.nl

Levien Vermeer.