• Hélène Besançon en Myke en Ursul uit Amsterdam.
• Hélène Besançon en Myke en Ursul uit Amsterdam. Foto: Mimi van Rossem

‘Glas als IJsbreker’ te zien in Glasmuseum Leerdam

Algemeen

LEERDAM • De tentoonstelling ‘Glas als IJsbreker’ die tot 31 oktober in het Nationaal Glasmuseum in Leerdam te zien is, heeft sinds de opening op 1 april al veel bezoekers getrokken. Niet zo verwonderlijk, want het is bijzonder om te zien hoe de rijken uit de 16e en 17e eeuw zich vermaakten met het drinken uit glazen met verrassingen.

Want daar draait het om bij het drinken uit deze bijzondere fopglazen. Glazen die vol lijken, maar leeg zijn, glazen waar je nat van wordt tijdens het drinken omdat je een plens water over je heen krijgt of glazen die tijdens het drinken een scheet laten. Maar er zijn ook exemplaren die je niet neer kunt zetten, of ze zijn uitgevoerd als een molen met zilveren wieken.

Tijdens hun bezoek aan deze tentoonstelling kregen Myke en Ursul Smits uit Amsterdam uitgebreid uitleg over de glazen door conservator Hélène Besançon. De twee waren zeer onder de indruk. Juist doordat Hélène zoveel over de glazen weet te vertellen, werd het nog duidelijker hoe ingenieus de glazen zijn gemaakt.

Myke: “Deze tentoonstelling is een echte aanrader, een bezoek zeker waard. Zeer interessant om te zien hoe ze zich vroeger aan tafel vermaakten met deze glazen en drankspelletjes, maar het is ook een tentoonstelling met veel geschiedenis, humor en zeer bijzondere glazen. Bijzonder dat er nog zoveel glazen uit de 16e en 17e eeuw bewaard zijn gebleven.”

Myke en Ursul hebben niet alleen genoten van de eeuwenoude glazen, maar ook de recent nagemaakte fopglazen door glasblazer Marc Barredda zijn bijzonder om te zien. Er komt heel wat techniek bij kijken om deze glazen te maken. Niet voor niets hebben glasexpert Kitty Laméris en glasblazer Marc Barredda er tien jaar over gedaan te onderzoeken hoe de glazen zijn gemaakt en hoe ze werken. Vanwege deze bijzondere tentoonstelling hebben de twee het boek ‘Schertsglazen, vernuftig Drinkvermaak’ uitgebracht. Te koop in het Glasmuseum.

Mimi van Rossem