• Vlnr: Jan Stravers, dr. John van Eck, ds. Piet Vroegindeweij en ouderling Kees Vis.
• Vlnr: Jan Stravers, dr. John van Eck, ds. Piet Vroegindeweij en ouderling Kees Vis. Foto: M. Lever-Van Dieren

Centrale plaats met ruimte voor iedereen

Algemeen

LEXMOND • Sinds een paar jaar is de plaatselijke hervormde kerk elke vrijdag open voor bezoekers. Tussen 11.00 en 12.00 uur kan men geheel vrijblijvend terecht om een moment van stilte en bezinning te zoeken in dit sfeervolle gebouw. Even weg uit de hectiek van alledag.

Dominee Piet Vroegindeweij vertelt hoe dit zo’n twee jaar terug is ontstaan. “We begonnen hiermee als alternatief omdat de kerk toen vanwege de coronatijd op zondag dicht ging en later beperkt open was. We kozen bewust voor de vrijdagse marktdag met de kans er meer mensen bij te kunnen betrekken.”

Basaal laagdrempelig met een aanwezige gastheer die aangesproken kan worden als men dat wil. “Maar je hoeft natuurlijk niets uit te leggen”, zegt dr. John van Eck, die net als Kees Vis ook tot de gastheren behoort. Niet alleen een paar kerkgangers en andere dorpsgenoten vinden het fijn om even de kerk te bezoeken maar er komen nu ‘s zomers ook wel toeristen die even van de fiets afstappen, de kerk binnenlopen en een rustmoment zoeken.

Het is een kerk met een rijke historie die een centrale plaats inneemt in het dorp. Vroegindeweij: “Daarom zijn we na verloop van tijd gaan nadenken hoe we als kerk ook open kunnen zijn voor iedereen. Vaak wordt gedacht dat de kerk alleen een plaats is waar gelovigen op zondag samenkomen voor een dienst, maar het gebouw is veel meer dan dat. Een ruimte die ons is gegeven om als gemeente te gebruiken. Tegelijk willen we het een plaats laten zijn waar ieder mens iets van God kan ervaren. Niet alleen onze eigen mensen maar ook anderen de ruimte en de sfeer van dit gebouw gunnen, met misschien muziek en af en toe orgelspel in de haast tastbare beleving van vorige generaties. Te voelen dat er iets meer is dan het drukke leven van elke dag. Elke derde vrijdag van de maand kunnen er spullen worden ingeleverd voor de Voedselbank en er is nagedacht over een tentoonstelling in de vorm van schilderwerken van Lexmonders, bijvoorbeeld met de feestweek. Ook willen we mensen gelegenheid geven een kop koffie te drinken en ‘s winters in het koor een warm plekje creëren om even rustig te kunnen zitten.”

Kees Vis vult aan: “Juist omdat de historie in dit gebouw hangt moet de kerk een ruimte zijn waarin gevoelens en woorden kunnen resoneren.”