vrijdag 20 mei

Elke Vierveijzer in De Drie Snoecken
20:00 Lexmond, Herbergh De Drie Snoecken, Dorpsstraat 67. Elke Vierveijzer speelt de voorstelling ‘Lucht’. Ze won de befaamde Poelifinario prijs dit jaar in de categorie Kleinkunst en nu speelt ze in Lexmond. Kaartjes kosten 20 euro en zijn verkrijgbaar via info@dedriesnoecken.nl of 06-31908304.

Verhalenvertellers in Stroomhuis
20:00 Neerijnen, Stroomhuis, Van Pallandtweg 1. Open podium met vier vertellers van korte verhalen. Klaske Bakker uit Elst, Pauline ’t Jong uit Dordrecht, Mirabel Swanborn uit Zaltbommel en Dirk Oostelaar uit Meteren zullen ieder twee of drie verhalen vertellen. Hun voordrachten worden afgewisseld met luisterliedjes van het duo Water & Wijn uit Culemborg. De dichters Adrie Hogenhorst en Leo van der Laan maken de avond vol. De entreeprijs bedraagt 5 euro (contant te betalen).

Nomadland in GO
20:30 Leerdam, Stadspodium GO. Een vrouw van in de zestig begint aan een reis door het Amerikaanse Westen en leeft als een moderne nomade in een bestelwagen nadat ze alles heeft verloren tijdens de Grote Recessie. Drama met knap acteerwerk van Frances Mc Dormond, o.a. bekend van Three billboards outside. Entree: 8 euro. Voor tickets ga naar: www.go-leerdam.nl.

zaterdag 21 mei

Lentewandeling
10:00 Schoonrewoerd, Schaapskooi en omgeving. Afstanden: 15 en 9 of 10 kilometer. Kosten zijn 7,50 euro. Inbegrepen een routebeschrijving en een bon voor koffie met appelgebak. Onderweg krijgen wandelaars informatie over de flora en fauna. Voor de kleinsten tot en met 4 jaar is er een wandeling van 3 kilometer achter de Schaapskooi, onder begeleiding van ouders/ grootouders. Begeleiders krijgen een bon voor koffie met appelgebak. Voor de kinderen is er een ijsje. Kosten volwassenen 7,50 euro, kleintjes gratis. Aanmelden: info@natuurcentrum.nl.

Jampop, the final
16:00 Everdingen, Dorpshuis 't Knooppunt. Met de finalisten van het afgebroken seizoen 2020-2021 en het restant van het seizoen 2021-2022. Een variatie van zeven aansprekende bands; van metal tot Nederlandstalig, van rock tot singer-songwriter. Dit zijn: Joy Killed The Duke, Four Riddles, Ego Twister, Vrouw Die Drinkt, Harrisson Dean, Coen’s Legacy en Goodbye Wesley. Na de optredens wordt de winnaar bekend gemaakt. De afsluiting wordt verzorgd door de band New Bond. Toegang is gratis.

Muziek in GO: Ethiopische muziek met Joep Pelt
20:30 Leerdam, Stadspodium GO. Entoto brengt een hedendaagse interpretatie van Ethiopische funk van de ’60s. Bulderende saxofoons, soulvolle zang en groovende ritmes smelten samen in een energieke performance, terwijl het publiek zich waant op de dansvloer van swingend Addis Ababa. Entree 15 euro. Voor tickets ga naar: www.go-leerdam.nl.

zondag 22 mei

Voorjaarsconcert Entre Dos
16:00 Vianen, Grote kerk. Het repertoire van Entre Dos, met Karin Jochems op fluit en altfluit en Adriaan Dropsie op gitaar en octaafgitaar, bestaat uit warme mediterrane muziek, tango’s, klankgegeven landschappen en fragmenten uit de flamenco met een lonk naar de klassieke muziek. Herkenbare invloeden van Astor Piazzolla, Joaquin Turina, Villa-Lobos en Bach komen dan ook duidelijk terug in het programma. Toegang: vrije gift.

Themadienst: ‘Ruimte over’
18:30, Meerkerk, Ichthuskerk. Dienst rond het thema 'Ruimte over’. Jeugddorp De Glind komt aan bod, een dorpje tussen Barneveld en Amersfoort waar 700 mensen wonen. Achter 25 van de 140 voordeuren zit een gezinshuis. Daar vinden ruim 120 uithuisgeplaatste kinderen een thuis. De kerkgemeenschap van de Ichthuskerk spaart hiervoor.

donderdag 26 mei

Snuffelmarkt Gorinchem
9:00 Gorinchem, Evenementenhal. Met 500 kramen waar duizenden tweedehands spullen worden aangeboden. Leuke dingen, gekke dingen, kostbare en handige dingen, zomaar of voor de heb. Het is er allemaal, een compleet huis kan worden ingericht met het gigantische aanbod op deze snuffelmarkt. Oude lp’s van in vergetelheid geraakte sterren, complete serviezen, een leuk kastje om nog op te knappen, mooie curiosa en verzamelspullen, kortom een mix van allerlei oude en gebruikte spullen. De snuffelmarkt is geopend tot 16:30 uur. De toegang bedraagt 4,50 euro voor volwassenen, kinderen t/m 12 jaar zijn gratis. Parkeren is ook gratis.

Expositie Suzette Bousema
11:00, Leerdam, Galerie Brandstof. Met dezelfde nieuwsgierigheid als een wetenschapper visualiseert Suzette Bousema milieuthema’s. Planetaire omstandigheden en onze plaats daarin zijn het uitgangspunt in haar werk; de manier waarop mensen zich bemoeien met de natuur en hoe we ons op individueel niveau tot de aarde verhouden. Door de schoonheid van wetenschappelijk onderzoek te visualiseren, wil zij op een positieve manier bijdragen aan een reeds lopende milieudebatten. Bij Galerie Brandstof gaat ze haar werk presenteren ‘Super organisme’. Onzichtbaar voor het blote oog, maar bedreigd door onze activiteiten. Hoe kunnen we het netwerk aanboren van een ondergewaardeerd, maar cruciaal organisme?

zaterdag 28 mei

Rommelmarkt in Ameide
9:00, Ameide. De rommelmarkt staat weer op de agenda. Bezoekers zijn welkom tot 14.00 uur. De kramen staan in de straten rond de hervormde kerk en de rommelmarktschuur. Verkrijgbaar zijn onder meer antiek, servies, kleding, boeken, meubels en witgoed. Ook wordt er koffie met wat lekkers en andere versnaperingen verkocht. De opbrengst van de rommelmarkt is voor de plaatselijke hervormde gemeente.

Koor- en samenzangavond
19.30 Leerdam, Grote kerk, Kerkstraat 3. Met medewerking van jongerenkoor ‘Cantilena’ uit Werkendam en mannenkoor ‘Rehoboth’ uit Geldermalsen. De koren zullen psalmen en geestelijke liederen zingen. De organist van deze avond is Willem den Boer. Opening, meditatie en sluiting wordt verzorgd door evangelist Van den Boogaart. De collecte die deze avond gehouden zal worden is bestemd voor evangelisatiepost ‘Het Kruispunt’ te Tilburg. Toegang vrij.

Bingo
19:30 Leerdam, P.M. van Gentraat 20. Bingo bij wijkvereniging West-End.

Optreden rockband SENQ
20:00, Vianen, Helsdingen Sport en Cultuur. Zin in een avondje Kings of Leon, Foo Fighters, Kensington, beetje Doe Maar en een vleugje Hazes? Kom dan naar dé rockformatie uit Brabantse Kempen, SENQ. Zij zorgen voor een truckload aan energie en jij kan ouderwets los. Kaartjes kosten 12,50 euro per stuk.

Donderdag 2 juni

Lezing bij 'De Vogelvriend'
20:00, Leerdam, P.M. van Gentstraat 23. Piet Ooijen, keurmeester van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers, geeft een lezing in het verenigingsgebouw van 'De Vogelvriend'. Onderwerp: grasparkieten, forpussen, agaporniden, neophema's en grote parkieten. De lezing is zowel voor leden als niet leden gratis toegankelijk.

vrijdag 3 juni

Mamacafé Leerdam koffie-inloop
10:00 Leerdam, Noorderberg, Bergstraat 90. Het Mamacafé is een plek voor mama’s, papa’s en andere opvoeders. Ze komen er samen om ervaringen te delen en te ontspannen onder het genot van een kopje thee of koffie. Kinderen zijn hierbij zeker welkom, zo kunnen ze lekker samen spelen.

Bingo
20:00 Leerdam, Glaspark. Geldbingo in de gezamenlijke kantine van HCL en LRC. Hoofdprijs is 250 euro. Boekjes kosten 10 euro en een dubbel boekje 15 euro. Hiervoor zullen tien ronden worden gedraaid. Daarnaast zal er een superronde worden gespeeld met extra grote geldprijzen waaronder de hoofdprijs van 250 euro. In de pauze draait het rad van avontuur. De kantine is open vanaf 19.00 uur. Reserveren voor de bingo kan op de website van voetbalvereniging LRC: www.vvlrc.nl.

zaterdag 4 juni

Oldtimerdag
08:30 Lexmond, centrum. Na twee jaar afwezigheid, door alle coronamaatregelen, vindt de 18e Oldtimerdag Lexmond weer plaats in het centrum. Een keur van historische auto’s, vrachtauto’s, motoren, tractoren en bromfietsen wordt vanaf 8:30 uur verwacht en opgesteld om te bezichtigen. Omstreeks 10:30 uur vertrekken de voertuigen voor hun rit door de omgeving. Omstreeks 15:00 uur keren de eerste voertuigen weer terug in het centrum van Lexmond en krijgen een muzikaal onthaal. De dag wordt afgesloten met een prijsuitreiking in vier categorieën voertuigen.

Snuffelmarkt
09:00 - 14:00 Spijk, Zuiderlingedijk 185. Markt met diverse tweedehands artikelen, kinderkleding, boeken, speelgoed, snoep, kaas & noten, zuivel, brood & banket, fruit, friet & snacks en activiteiten voor kinderen.

zaterdag 11 juni

Koorconcert Vianen
19:30 Vianen, Grote Kerk. Concert van het Chr. Sliedrechts Mannenkoor en het Hallelujakoor, van wel 300 zangers, onder leiding van Martin Zonnenberg. De dirigent zal ook de vleugel bespelen. Peter Wildeman begeleidt op orgel en spreker op deze avond is ds. Van Velzen. Reserveren is aanbevolen en kan via www.peterwildeman.nl/concerten. De collecte deze avond is voor Noodhulp Oekraïne (Bijzondere Noden).

zaterdag 18 juni

Rommelmarkt
9:00 -14:30 Hagestein, terrein achter het kerkelijk centrum aan de Dorpsstraat. De Hervormde gemeente Hagestein/Hoef en Haag houdt een zomer-/rommelmarkt, waarvan de opbrengst is bestemd voor het onderhoud van de kerkelijke gebouwen. Er zijn kramen met boeken, speelgoed, brocante, serviesgoed, meubels, elektra en andere tweedehands spullen. Tevens zijn er ook kramen met bloemen en planten, gebak en koek, patat ijs hamburgers en saté en de beroemde wafels worden vers gebakken. Er is een koffiehoek om even een drankje te nuttigen, terwijl de kinderen zich vermaken op het springkussen.

20 t/m 23 juni

Avondvierdaagse Vianen
18:15 Vianen, 't Wed 14 (CBS De Rank). De start is om 18.15 uur op alle avonden. Inschrijven kan via de scholen of op de voorinschrijfavond op 14 juni bij sporthal/cultureel centrum Helsdingen tussen 18.00 en 20.30 uur. Betalingen liefst met pin. De kosten voor deelname zijn onder 17 jaar 4 euro en boven 17 jaar 4,50 euro.