• Roy de Blank (l) is inmiddels een vaste waarde in de hoofdmacht van Ameide.
• Roy de Blank (l) is inmiddels een vaste waarde in de hoofdmacht van Ameide. Foto: Rick den Besten

'Het voetballen moet beter bij ons'

ameide • In het eerste corona-seizoen maakte Roy de Blank de overstap naar de senioren. Na zes wedstrijden werd de competitie door een tweede lockdown stilgelegd. Even dreigde COVID-19 dit voetbalseizoen opnieuw roet in het eten te gooien, maar na een verlengde winterstop verkeren we nu toch in de laatste fase van de competitie.

Met zeven punten uit de laatste drie wedstijden is Ameide nagenoeg vrij van degradatiezorgen. "Maar het voetballen moet bij ons beter. Tegen SV Meerkerk (kanshebber op de derde periode, TS) kunnen we ons definitief veilig spelen", blikt de pas 19-jarige rechterspits vooruit. "De start van de competitie was prima, maar na de winterstop gaat het niet goed. Ik vind het lastig om te zeggen wat de oorzaak is. We hebben een goed team, met op papier goede spelers. Maar collectief zijn we niet sterk. De inzet op de training komt er in de wedstrijden niet uit. Vorige week tegen Hardinxveld lukte het wel. Misschien dat de rode kaart van René van Middelkoop kort voor rust ons stimuleerde en we een extra stapje konden zetten in de tweede helft."

Verjonging

Over Van Middelkoop gesproken, een generatiegenoot van Roy. "Bijna twee jaar geleden zijn we met acht jonkies vanuit de A'tjes naar de senioren overgeheveld. René en ik spelen nu al in het eerste, maar mannen als Ralf van der Ham, Patrick Mesker, William van Elteren en Jesse de Gans komen er aan hoor. Over een paar jaar is er mogelijk nog meer verjonging, want de jeugd in Termei is talentvol. Persoonlijk leer ik veel van ervaren spelers als Roel en Erik de Kruijk."
Roy blikt terug. "Voetbal is bij ons thuis met de paplepel ingegoten. Mijn vader Antoine speelde jarenlang in het eerste elftal. Hij was ook rechteraanvaller, maar iets sneller. Ik heb liever de bal om vandaar uit mijn acties uit te voeren. Nee, ik heb mijn vader nooit zien voetballen, op vrij jonge leeftijd is hij vanwege een hernia gestopt. Later heb ik hem nog wel zien ballen in de veteranen. Mijn opa Dick was jaren een stoere verdediger en uiteraard ook jarenlang bestuurder bij onze club. Mijn zusje Isa volleybalt inmiddels met vriendinnen bij AVVA. Ze had talent en voetbalde bij Feyenoord."

Roy (19) studeert aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. "Ik zit in mijn tweede jaar van de opleiding Bedrijfskunde en hoop na de zomer te beginnen aan mijn stagejaar. Een laatste jaar, waarna ik nog wel een master wil doen. Misschien naast een baan, dat weet ik nog niet. Ik ben in ieder geval blij dat we weer colleges mogen bijwonen. Want én niet naar de universiteit én niet voetballen was geen pretje."

Zwaar verdiend puntje

Roy lacht: "Zoals gezegd, het voetballen moet bij ons beter. De uitwedstrijd tegen Hardinxveld was een positieve uitzondering. Natuurlijk waren zij wel de betere ploeg, maar we streden met elkaar en dankzij een geweldige redding van Ruud de Groot pakten we drie punten. Terecht gaf onze trainer aan dat het bonuspunten waren. We waren er nog niet." En dat bleek vorige week dinsdagavond ook tegen Groot-Ammers. "We dachten er te makkelijk over. Met redelijk veel geluk kwam Ammers op voorsprong om vervolgens met z'n allen voor het eigen doel te gaan hangen. Begrijpelijk, wij deden tegen Hardinxveld niet anders. Uiteindelijk behaalden we een zwaar verdiend puntje. Afgelopen zaterdag wonnen we de zespuntenwedstrijd tegen Dubbeldam. In principe zijn we wel veilig."

Meerkerk

Aanstaande zaterdag tegen Meerkerk kan de vlag definitief in top op Meihoven. "Dat zou mooi zijn, maar dan moeten we wel een andere tactiek hanteren als in de uitwedstrijd. We speelden toen voor het eerst, en gelukkig ook voor het laatst, 4-4-2. Meerkerk voetbalde met een plan, wij niet. We creëren al weinig kansen en met twee spitsen nog minder. Thuis moet je altijd met de druk naar voren spelen, niet teveel inzakken en zeker niet tegen Meerkerk. De familie van mijn moeders kant komt uit Meerkerk. Hoop op een positief resultaat heb ik altijd. Bij de laatste zege op Meerkerk was ik supporter, nu moet ik het zelf doen."

Theo Sprong