woensdag 11 mei

Lezing: De geschiedenis van het onderwijs
20:00, Leerdam, Partycentrum Het Dak. Historische Vereniging Leerdam organiseert een lezing over 'De geschiedenis van het onderwijs'. Deze lezing wordt verzorgd door Jacques Dane. Aan de hand van veel beeldmateriaal vertelt hij het verhaal van het Nederlandse onderwijs en geeft antwoord op vele vragen. Zoals: Hoe leerden we lezen? Hoe zit het met de geschiedenis van het straffen op school? Waarom leerden we rekenen en schrijven? Ook niet-leden zijn welkom. Toegang is gratis. Aanmelden via e-mail naar ablom@blomleerdam.nl.

vrijdag 13 mei

‘Helderman’ met Thomas Borggrefe
20:30, Leerdam, Stadspodium GO. Theatermaker Thomas Borggrefe laat zich in zijn voorstellingen inspireren door zijn werk met mensen met dementie: gesprekken, ontmoetingen, naar muziek luisteren, stilte, er zijn zonder woorden. Zijn nieuwe theatervoorstelling is ‘Helderman’ (regie Titus Tiel Groenestege) over vergeten, gelukkig-zijn, muziek, ontreddering en het zoeken naar de grens van leven en dood. Een musicus heeft dementie en laat zien wat in hem omgaat. De voorstelling geeft diepe inzichten in de gevoels-en belevingswereld van een man met dementie, het proces laat een mens zien in al zijn kunnen, niet meer kunnen, onmacht en vragen: Wanneer is mijn leven met deze ziekte niet meer leefbaar? Een actueel onderwerp, geen antwoord, maar voelen en zien, wat in iemand omgaat. "De wereld van dementie is een onbegrijpelijke, wonderlijke landschap vol kleuren, fragmenten, poëzie en grillige vormen. De voorstelling is een compositie van muziek, teksten, zwaarte en lichtheid, zoals het leven met dementie is." Entree: 10 euro. Tickets: www.go-leerdam.nl.

zaterdag 14 mei

Plantenruilbeurs
09:30 Gorinchem, Vita College, W. de Vries Robbéweg 27. Groei en Bloei afdeling Gorinchem houdt een planten-, zaden- en stekjesruilbeurs. Vanaf 9.30 uur kunnen de planten worden uitgestald en bekeken. Om 10.00 uur start de ruilbeurs en wisselen de planten van eigenaar. Niet Groei en Bloei-leden worden uitgenodigd om eens te komen kijken en te profiteren van de gratis aangeboden plantjes. De toegang is gratis voor zowel leden als niet-leden.

Workshop fotografie
10:00 - 16:00, Leerdam, Diefdijk 19. Op zaterdag 14 mei en zaterdag 11 juni neemt documentaire fotograaf Robin Butter belaqnstellenden mee op onderzoek. Als documentair fotograaf denkt Robin over fotografie, dezelfde manier als een schrijver over taal denkt. Het is een speelse, verkennende en toegankelijke workshop met opdrachten voor elke fotograaf die verhalen wil vertellen met mensen in plaats van over mensen. Het laat deelnemers kennismaken met het concept van sociaal geëngageerde fotografie en daagt ze uit om participatie en samenwerkingen op te nemen in de eigen fotografische praktijk. Meedoen aan de workshop, ga naar www.galeriebrandstof.nl.

Open tuinen
10:00 - 17:00 Gorinchem/Alblasserwaard. In het weekend van 14 en 15 mei zijn in de regio Gorinchem en Alblasserwaard vier tuinen te bezoeken. De tuineigenaren zijn trots op hun tuin en vertellen graag over hun hobby. Elke particuliere tuin heeft zijn eigen karakter en verhaal. Ontdek mooie bloem- en plantencombinaties, wandel door origineel ontworpen tuinen en bekijk allerlei materialen en toepassingen. Een mooie gelegenheid om andere tuinliefhebbers te ontmoeten en inspiratie op te doen. De tuinen zijn gratis te bezoeken. 14 mei: Abbekesdoel 38, Bleskensgraaf; 15 mei: Boezem 2, Streefkerk; 14 en 15 mei: Nolweg 5, Schelluinen; 14 en 15 mei: Dorpsstraat 28, Streefkerk. Een beschrijving van de tuinen staat op www.opentuinencarrouselzuidholland.nl.

dinsdag 17 mei

Cabaretavond
19:45 Meerkerk, Dorpshuis De Linde. Vrouwen van Nu Meerkerk houdt een avond met cabaret van 'Het Draait Om Mensen Nietwaar'. Aanvang: 19.45 uur. Niet leden betalen 5 euro.

Ledenvergadering HSV Meerkerk
20:00, Meerkerk, Dorpshuis De Linde. Op 17 mei organiseert HSV De Karper te Meerkerk haar ledenvergadering. Leden zijn van harte welkom vanaf 20.00 uur in dorpshuis De Linde te Meerkerk. In verband met het aftreden van enkele bestuursleden en de verkiezing van nieuwe bestuursleden verzoekt de vereniging leden dringend om de vergadering te bezoeken.

vrijdag 20 mei

Jokermarathon Ouderenvereniging Meerkerk
10:00, Meerkerk, De Pukkel. Ouderenvereniging Meerkerk verzorgt op vrijdag 20 mei de jaarlijkse jokerenmarathon voor 50-plussers. Deze activiteit vindt plaats in de Pukkel aan de Blommendaal 4a te Meerkerk. Zaal open om 9.30 uur, aanvang 10.00 uur. De kosten bedragen voor leden 10 euro en voor niet leden 15 euro (ter plaatse te voldoen). Lunch en koffie/thee zijn inbegrepen. Opgeven kan tot 16 mei telefonisch bij voorzitter Tymen Blauw via 06-38365690.

Verhalenvertellers in Stroomhuis
20:00 Neerijnen, Stroomhuis, Van Pallandtweg 1. Open podium met vier vertellers van korte verhalen. Klaske Bakker uit Elst, Pauline ’t Jong uit Dordrecht, Mirabel Swanborn uit Zaltbommel en Dirk Oostelaar uit Meteren zullen ieder twee of drie verhalen vertellen. Hun voordrachten worden afgewisseld met luisterliedjes van het duo Water & Wijn uit Culemborg. De dichters Adrie Hogenhorst en Leo van der Laan maken de avond vol. De entreeprijs bedraagt 5 euro (contant te betalen).

Nomadland in GO
20:30, Leerdam, Stadspodium GO. Een vrouw van in de zestig begint aan een reis door het Amerikaanse Westen en leeft als een moderne nomade in een bestelwagen nadat ze alles heeft verloren tijdens de Grote Recessie. Drama met knap acteerwerk van Frances Mc Dormond, Onder andere bekend van Three billboards outside. Entree: 8 euro. Voor tickets ga naar: www.go-leerdam.nl.

zaterdag 21 mei

Rommelmarkt
09:00 - 14:00, Leerdam, Maranatha. De activiteitencommissie van de CGK uit Leerdam organiseert op zaterdag 21 mei van 9:00-14:00 uur een rommelmarkt op het plein van gebouw Maranatha, J.A. Burgersstraat 1. Het aanbod is breed: kleding, boeken, speelgoed, huishoudelijke artikelen etc. Er is een koffiehoek en ook zal er wat te eten aangeboden worden.

Lentewandeling
10:00 Schoonrewoerd, Schaapskooi en omgeving. Afstanden: 15 en 9 of 10 kilometer. Kosten zijn 7,50 euro. Inbegrepen een routebeschrijving en een bon voor koffie met appelgebak. Onderweg krijgen wandelaars informatie over de flora en fauna. Voor de kleinsten tot en met 4 jaar is er een wandeling van 3 kilometer achter de Schaapskooi, onder begeleiding van ouders/ grootouders. Begeleiders krijgen een bon voor koffie met appelgebak. Voor de kinderen is er een ijsje. Kosten volwassenen 7,50 euro, kleintjes gratis. Aanmelden: info@natuurcentrum.nl.

Muziek in GO: Ethiopische muziek met Joep Pelt
20:30, Leerdam, Stadspodium GO. Entoto brengt een hedendaagse interpretatie van Ethiopische funk van de ’60s. Bulderende saxofoons, soulvolle zang en groovende ritmes smelten samen in een energieke performance, terwijl het publiek zich waant op de dansvloer van swingend Addis Ababa. Entree 15 euro. Voor tickets ga naar: www.go-leerdam.nl.

zondag 22 mei

Concert
14:30 Vianen, Helsdingen Sport en Cultuur, Parallelweg 1. Harmonie-orkest Excelsior Vianen en Koninklijke Brassband Utrecht geven gezamenlijk een concert in de sporthal. Deze is omgebouwd tot een concertzaal. Beide orkesten staan onder leiding van René de Jong. Toegang is gratis.

Voorjaarsconcert Entre Dos
16:00 Vianen, Grote kerk. Het repertoire van Entre Dos, met Karin Jochems op fluit en altfluit en Adriaan Dropsie op gitaar en octaafgitaar, bestaat uit warme mediterrane muziek, tango’s, klankgegeven landschappen en fragmenten uit de flamenco met een lonk naar de klassieke muziek. Herkenbare invloeden van Astor Piazzolla, Joaquin Turina, Villa-Lobos en Bach komen dan ook duidelijk terug in het programma. Toegang: vrije gift.

donderdag 26 mei

Snuffelmarkt Gorinchem
9:00 Gorinchem, Evenementenhal. Met 500 kramen waar duizenden tweedehands spullen worden aangeboden. Leuke dingen, gekke dingen, kostbare en handige dingen, zomaar of voor de heb. Het is er allemaal, een compleet huis kan worden ingericht met het gigantische aanbod op deze snuffelmarkt. Oude lp’s van in vergetelheid geraakte sterren, complete serviezen, een leuk kastje om nog op te knappen, mooie curiosa en verzamelspullen, kortom een mix van allerlei oude en gebruikte spullen. De snuffelmarkt is geopend tot 16:30 uur. De toegang bedraagt 4,50 euro voor volwassenen, kinderen t/m 12 jaar zijn gratis. Parkeren is ook gratis.

zaterdag 28 mei

Optreden rockband SENQ
20:00, Vianen, Helsdingen Sport en Cultuur. Zin in een avondje Kings of Leon, Foo Fighters, Kensington, beetje Doe Maar en een vleugje Hazes? Kom dan naar dé rockformatie uit Brabantse Kempen, SENQ. Zij zorgen voor een truckload aan energie en jij kan ouderwets los. Kaartjes kosten 12,50 euro per stuk.

Vrijdag 3 juni

Bingo
20:00 Leerdam, Glaspark. Geldbingo in de gezamenlijke kantine van HCL en LRC. Hoofdprijs is 250 euro. Boekjes kosten 10 euro en een dubbel boekje 15 euro. Hiervoor zullen tien ronden worden gedraaid. Daarnaast zal er een superronde worden gespeeld met extra grote geldprijzen waaronder de hoofdprijs van 250 euro. In de pauze draait het rad van avontuur. De kantine is open vanaf 19.00 uur. Reserveren voor de bingo kan op de website van voetbalvereniging LRC: www.vvlrc.nl.

zaterdag 4 juni

Oldtimerdag
08:30 Lexmond, centrum. Na twee jaar afwezigheid, door alle coronamaatregelen, vindt de 18e Oldtimerdag Lexmond weer plaats in het centrum. Een keur van historische auto's, vrachtauto's, motoren, tractoren en bromfietsen wordt vanaf 8:30 uur verwacht en opgesteld om te bezichtigen. Omstreeks 10:30 uur vertrekken de voertuigen voor hun rit door de omgeving. Omstreeks 15:00 uur keren de eerste voertuigen weer terug in het centrum van Lexmond en krijgen een muzikaal onthaal. De dag wordt afgesloten met een prijsuitreiking in vier categorieën voertuigen.