• Nicky van Dam (HSSC) maakte de winnende goal.
• Nicky van Dam (HSSC) maakte de winnende goal. Foto: Nico Van Ganzewinkel

Belangrijk zege HSSC'61 in degradatiekraker tegen Focus'07

hei- en boeicop • HSSC'61 heeft een uiterst belangrijke thuiszege geboekt op Focus'07 uit Culemborg. Op Het Plein stonden de bezoekers bij rust met 0-1 voor, maar draaiden Kees van den Berg en Nicky van Dam het duel na rust om: 2-1.

De belangen waren vooraf duidelijk. Focus'07 stond op plek 12, de positie die aan het eind van de rit recht geeft op nacompetitie. HSSC'61 stond daar door de prestaties van de afgelopen weken slecht één puntje boven. Beide ploegen hadden dus enkel baat bij een overwinning. HSSC leunde achterover en probeerde dreigend te worden vanuit de omschakeling. Dit lukte de eerste helft eigenlijk nauwelijks.

Ferry Uittenbogaard schoot één keer naast na een goede opening van Lennart de Groot en diezelfde De Groot schonk Owyn van Vuren de grootste kans van de thuisploeg in de eerste helft. Na een goede actie en dito voorzetting van De Groot, schoot van Vuren echter wild over. De spelers van Focus leken in het eerste bedrijf wat makkelijker te combineren, maar kwamen niet tot kansen door goed verdedigend werk van de thuisploeg. Toch kwamen de Culemborgers vijf minuten voor rust op voorsprong. Wouter Hoevers had een prima actie in huis en bediende met zijn voorzet Daniël Kuipers, die keurig afrondde.

De thee zal de ploeg van Marcel van Steenis goed hebben gedaan, want de basis voor de overwinning werd gelegd in de twintig minuten na rust. Eerst kreeg middenvelder Kees van den Berg de bal voor zijn voeten, waarna hij uithaalde. De bal werd onderweg lichtjes aangeraakt door Owyn van Vuren en belandde in de goal. Twee minuten later mocht Nicky van Dam aanleggen voor een vrije trap vanaf een meter of drie buiten het strafschopgebied. Van Dam krulde de bal fantastisch in de kruising. Weer een minuut later schoot Remon van Soest op de paal, waardoor de definitieve beslissing uitbleef. Focus liet in de tweede helft vrijwel niets noemenswaardigs zien, behalve een schot van Pim Cornelissen. Keeper Regilio van Renswouw tikte dit schot echter knap uit de hoek.

Marcel van Steenis was opgelucht dat zijn ploeg weer eens had weten te winnen. “We hebben er expres voor gekozen om in de eerste helft wat behoudender te spelen, mede doordat we niet op ons fitst zijn. De tweede helft wilden we daarna direct het gaspedaal intrappen en het verschil maken. Dat pakte gelukkig goed uit. We hebben nog wat puntjes nodig, maar dit geeft wel vertrouwen.”