• Annie Bruggeman en Janna van Ameide, vrijwilligers bij de Wereldwinkel.
• Annie Bruggeman en Janna van Ameide, vrijwilligers bij de Wereldwinkel. Foto: Mimi van Rossem

Wereldwinkel Leerdam bestaat 40 jaar

leerdam • De Wereldwinkel, of zoals de winkel ook wordt genoemd de ‘Fairtrade Cadeauwinkel’ aan de Fonteinstraat viert deze week haar 40-jarig bestaan. De 88-jarige Wil Kars, medeoprichtster van deze bijzondere winkel merkt op: “Met een kraam op de markt begonnen en nu via omwegen alweer 10 jaar in een prachtig winkelpand in de Fonteinstraat. Dat hadden we 40 jaar geleden echt niet kunnen bedenken.”

Vrijwilliger Annie Bruggenman vertelt dat deze week geheel in het teken van het vieren van dit bijzondere jubileum staat. “Wij hebben zaterdag de mensen getrakteerd op koffie, thee en iets lekkers. Verder mag iedereen die iets in onze winkel koopt een enveloppe trekken waar kortingsbonnen inzitten van 10, 20, 30, of 40 procent. Ook komende zaterdag gaan wij de mensen weer trakteren en komt de Bolderband van de Lingebolder optreden. Daarnaast gaan wij een donatie doen aan de Stichting African Hands. Deze organisatie is in 2007 opgericht met als doel het verbeteren van de medische zorg en leefomstandigheden van de meest kwetsbare inwoners van Zuid-Afrika.

Opgericht

Wil Kars vertelt waarom zij destijds met een paar anderen vrouwen zijn begonnen. "Een dochter van vrienden ging in Zuid Afrika wonen en werken en zij had geld nodig om projecten op te kunnen starten. Dus ging ik met een klein groepje vrouwen spullen zoals handnaaimachines en stoffen inzamelen voor verschillende projecten in Zuid-Afrika. Al snel kwamen wij er achter dat er een organisatie in Nederland was die Fair Trade spullen verkocht. Spullen die door de mensen in Zuid-Afrika zijn gemaakt. Daar sloten wij ons toen bij aan."

"Wie had dit toen kunnen bedenken toen wij op de markt stonden met onze spullen, dat de winkel nu alweer 40 jaar bestaat en dat wij alweer 10 jaar in zo’n mooi pand zitten. In 2012 zijn wij van de Nieuwstraat naar de Fonteinstraat verhuisd. Deze verhuizing zorgde ervoor dat de winkel meer in het zicht van de mensen kwam. Inmiddels werken hier 30 vrijwilligers en hebben we een echt bestuur.”

Binnenlopen voor een cadeau

Annie Bruggenman vertelt dat een Wereldwinkel niet per se aangesloten hoeft te zijn bij een Fairtrade organisatie, maar wel 100% Fairtrade spullen moet verkopen. "Maar als je ziet wat een mooie spullen er in Zuid-Afrika worden gemaakt, begrijp je dat het een feestje is om deze voor de winkel in te kunnen kopen en te verkopen. Dat zie je ook aan de mensen die steeds meer de winkel binnenlopen voor een cadeautje. Vroeger kwamen de meeste mensen naar de winkel voor Fairtrade koffie en chocolade, maar de afgelopen jaren zijn steeds meer supermarkten deze artikelen gaan verkopen. Dus richten wij ons nu meer op leuke spulletjes en cadeauartikelen. Daarom staat nu op onze gevel: Fairtrade Cadeauwinkel.”

Mimi van Rossem